maksimum iloczynu

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 128 razy

maksimum iloczynu

Post autor: rochaj »

Niech \(\displaystyle{ x,y\in R}\) tak że \(\displaystyle{ x+y=3(\sqrt{x-2}+\sqrt{y+1}-1).}\) Znaleźć maksimum \(\displaystyle{ xy}\).
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

maksimum iloczynu

Post autor: Igor V »

Najłatwiej chyba (a na pewno najbardziej pałowo) metodą mnożników Lagrange'a liczenia ekstremów funkcji.
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 128 razy

maksimum iloczynu

Post autor: rochaj »

Igor V pisze:Najłatwiej chyba (a na pewno najbardziej pałowo) metodą mnożników Lagrange'a liczenia ekstremów funkcji.
Raczej bez pałowania
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 75 razy

maksimum iloczynu

Post autor: bosa_Nike »

Wyszło mi \(\displaystyle{ 18}\). Jeżeli jest to ktoś w stanie zweryfikować, to bardzo proszę, bo robiłam trochę z doskoku i mogłam coś ściemnić.
Ukryta treść:    
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 75 razy

maksimum iloczynu

Post autor: bosa_Nike »

Dobra, oczywiście (i niestety) \(\displaystyle{ \uparrow}\) jest całkowicie źle, policzyłam przecież wartość iloczynu przy maksymalnej sumie, a nie maksymalną wartość iloczynu.
Jeszcze pokombinuję, jak znajdę czas, na razie po podstawieniach to się transformuje do znalezienia maksimum \(\displaystyle{ \left(t^2+3t+\frac{17}{4}\right)\left(u^2+3u+\frac{5}{4}\right)}\) przy warunku \(\displaystyle{ t^2+u^2=\frac{1}{2}}\) i numerycznie jest ok. \(\displaystyle{ 18.83}\), może coś to da.
ODPOWIEDZ