maksimum iloczynu
-
bosa_Nike
- Użytkownik

- Posty: 1677
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 464 razy
maksimum iloczynu
Wyszło mi \(\displaystyle{ 18}\). Jeżeli jest to ktoś w stanie zweryfikować, to bardzo proszę, bo robiłam trochę z doskoku i mogłam coś ściemnić.
Ukryta treść:
-
bosa_Nike
- Użytkownik

- Posty: 1677
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 464 razy
maksimum iloczynu
Dobra, oczywiście (i niestety) \(\displaystyle{ \uparrow}\) jest całkowicie źle, policzyłam przecież wartość iloczynu przy maksymalnej sumie, a nie maksymalną wartość iloczynu.
Jeszcze pokombinuję, jak znajdę czas, na razie po podstawieniach to się transformuje do znalezienia maksimum \(\displaystyle{ \left(t^2+3t+\frac{17}{4}\right)\left(u^2+3u+\frac{5}{4}\right)}\) przy warunku \(\displaystyle{ t^2+u^2=\frac{1}{2}}\) i numerycznie jest ok. \(\displaystyle{ 18.83}\), może coś to da.
Jeszcze pokombinuję, jak znajdę czas, na razie po podstawieniach to się transformuje do znalezienia maksimum \(\displaystyle{ \left(t^2+3t+\frac{17}{4}\right)\left(u^2+3u+\frac{5}{4}\right)}\) przy warunku \(\displaystyle{ t^2+u^2=\frac{1}{2}}\) i numerycznie jest ok. \(\displaystyle{ 18.83}\), może coś to da.
