Liczbę zespoloną przedstaw w postaci trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 6 razy
Liczbę zespoloną przedstaw w postaci trygonometrycznej
Treść zadania:
Liczbę zespoloną \(\displaystyle{ z= \frac{ \overline{i^{6}}|-1+i| }{1+i}}\) przedstawić w postaci trygonometrzycznej, a następnie obliczyć liczbę \(\displaystyle{ w= z^{100}}\).
Nie wiem od czego zaczynać i ogolnie nic nie wiem. Proszę o rozwiązanie albo metodę krok po kroku.
Jak pomożecie to będę miał jutro wakacje!
Liczbę zespoloną \(\displaystyle{ z= \frac{ \overline{i^{6}}|-1+i| }{1+i}}\) przedstawić w postaci trygonometrzycznej, a następnie obliczyć liczbę \(\displaystyle{ w= z^{100}}\).
Nie wiem od czego zaczynać i ogolnie nic nie wiem. Proszę o rozwiązanie albo metodę krok po kroku.
Jak pomożecie to będę miał jutro wakacje!
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Liczbę zespoloną przedstaw w postaci trygonometrycznej
Ta kreska nad potęgą to sprzężenie?, a pionowe kreski to nawias czy moduł ?
Ostatnio zmieniony 30 cze 2014, o 15:31 przez kerajs, łącznie zmieniany 2 razy.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Liczbę zespoloną przedstaw w postaci trygonometrycznej
Na wakacje trzeba sobie zapracować. Nie będziesz miał tutaj wielkiego wysiłku więc bierz się do pracy.
Najpierw zastanów się ile to jest \(\displaystyle{ i^6}\).
Najpierw zastanów się ile to jest \(\displaystyle{ i^6}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 6 razy
Liczbę zespoloną przedstaw w postaci trygonometrycznej
\(\displaystyle{ i ^{6}}\) to \(\displaystyle{ \left( i^{2} \right)^3}\) czyli -1, tak?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Liczbę zespoloną przedstaw w postaci trygonometrycznej
Tak.
Czyli masz:
\(\displaystyle{ z= \frac{ \overline{-1}|-1+i| }{1+i}}\)
A ile jest \(\displaystyle{ \overline{-1}}\)?
Pytanie jeszcze ile wynosi \(\displaystyle{ |-1+i|}\)? Umiesz to policzyć?
Czyli masz:
\(\displaystyle{ z= \frac{ \overline{-1}|-1+i| }{1+i}}\)
A ile jest \(\displaystyle{ \overline{-1}}\)?
Pytanie jeszcze ile wynosi \(\displaystyle{ |-1+i|}\)? Umiesz to policzyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 6 razy
Liczbę zespoloną przedstaw w postaci trygonometrycznej
1. \(\displaystyle{ 1}\)
2. \(\displaystyle{ 1+i}\)
2. \(\displaystyle{ 1+i}\)
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Liczbę zespoloną przedstaw w postaci trygonometrycznej
page.php?p=kompendium-liczby-zespolone
\(\displaystyle{ z=a+ib\\
|z|= \sqrt{a^2+b^2}\\
\overline{z} = a - ib}\)
To są podstawowe wzorki.
Dla liczby \(\displaystyle{ -1}\) ile wynosi \(\displaystyle{ a}\), a ile \(\displaystyle{ b}\)?
\(\displaystyle{ z=a+ib\\
|z|= \sqrt{a^2+b^2}\\
\overline{z} = a - ib}\)
To są podstawowe wzorki.
Dla liczby \(\displaystyle{ -1}\) ile wynosi \(\displaystyle{ a}\), a ile \(\displaystyle{ b}\)?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Liczbę zespoloną przedstaw w postaci trygonometrycznej
No więc \(\displaystyle{ \overline{-1}=-1-i\cdot 0=-1}\)
Masz:
\(\displaystyle{ z= \frac{ \overline{i^{6}}|-1+i| }{1+i} =\frac{-1|-1+i| }{1+i}}\)
Teraz trzeba się zająć modułem:
Spróbuj obliczyć:
\(\displaystyle{ |-1+i|\\
a=-1,b=1}\)
Masz:
\(\displaystyle{ z= \frac{ \overline{i^{6}}|-1+i| }{1+i} =\frac{-1|-1+i| }{1+i}}\)
Teraz trzeba się zająć modułem:
Spróbuj obliczyć:
\(\displaystyle{ |-1+i|\\
a=-1,b=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 6 razy
Liczbę zespoloną przedstaw w postaci trygonometrycznej
czyli mam \(\displaystyle{ \frac{- \sqrt{2} }{1+i}}\), tak?
Co teraz
Co teraz