Granica funkcji
-
puma941
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 19 lis 2012, o 18:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Granica funkcji
Mam obliczyć granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{e^{2x}-1 }{e^{3x}-1}}\)
Wychodzi symbol nieoznaczony: \(\displaystyle{ \left[ \frac{0}{0}\right]}\).
Co dalej?
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{e^{2x}-1 }{e^{3x}-1}}\)
Wychodzi symbol nieoznaczony: \(\displaystyle{ \left[ \frac{0}{0}\right]}\).
Co dalej?
- Lider_M
- Użytkownik

- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Granica funkcji
Można skorzystać z reguły de L'Hospitala lub np. ze znanej granicy \(\displaystyle{ \lim_{a\to 0}\frac{e^a-1}{a}=1}\).
-
puma941
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 19 lis 2012, o 18:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Granica funkcji
Reguła de L'Hospitala coś da?
Pochodna z \(\displaystyle{ e^{x}}\) to nadal \(\displaystyle{ e^{x}}\) .
Więc wydaje mi się, że wyjdzie:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{e^{2x} }{e^{3x}}}\)
a to nadal daje \(\displaystyle{ \left[ \frac{0}{0}\right]}\) .
Pochodna z \(\displaystyle{ e^{x}}\) to nadal \(\displaystyle{ e^{x}}\) .
Więc wydaje mi się, że wyjdzie:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{e^{2x} }{e^{3x}}}\)
a to nadal daje \(\displaystyle{ \left[ \frac{0}{0}\right]}\) .
-
puma941
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 19 lis 2012, o 18:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Granica funkcji
No tak, faktycznie \(\displaystyle{ e^{0}=1}\), mój błąd.
Co do pochodnych, \(\displaystyle{ e^{2x}}\) powinnam liczyć ze wzoru na pochodną funkcji złożonej, tak?
Czyli \(\displaystyle{ 2e^{2x}}\) więc ostatecznie granica wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) ?
Co do pochodnych, \(\displaystyle{ e^{2x}}\) powinnam liczyć ze wzoru na pochodną funkcji złożonej, tak?
Czyli \(\displaystyle{ 2e^{2x}}\) więc ostatecznie granica wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) ?
-
puma941
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 19 lis 2012, o 18:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Granica funkcji
Dziękuję!
Mam jeszcze jedną granicę do wyliczenia: \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0^{+} } \frac{\ln \sin 3x }{\ln \sin 2x}}\) .
Korzystam z reguły de L'Hospitala:
\(\displaystyle{ (\ln \sin 3x)'= \frac{3\cos 3x}{\sin 3x}=3\ctg 3x}\)
\(\displaystyle{ (\ln \sin 2x)'= \frac{2\cos 2x}{\sin 2x}=2\ctg 2x}\)
wychodzi \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0^{+} } \frac{3\ctg 3x }{2\ctg 2x}}\)
Czy to jest dobrze? Co dalej?
Mam jeszcze jedną granicę do wyliczenia: \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0^{+} } \frac{\ln \sin 3x }{\ln \sin 2x}}\) .
Korzystam z reguły de L'Hospitala:
\(\displaystyle{ (\ln \sin 3x)'= \frac{3\cos 3x}{\sin 3x}=3\ctg 3x}\)
\(\displaystyle{ (\ln \sin 2x)'= \frac{2\cos 2x}{\sin 2x}=2\ctg 2x}\)
wychodzi \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0^{+} } \frac{3\ctg 3x }{2\ctg 2x}}\)
Czy to jest dobrze? Co dalej?
Ostatnio zmieniony 29 cze 2014, o 19:58 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Kacperdev
- Użytkownik

- Posty: 3247
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Granica funkcji
\(\displaystyle{ = \lim_{ x \to 0^{+} } \frac{3 \cos 3x \cdot \sin 2x }{\sin 3x \cdot 2 \cos 2x} = ...}\)
Korzystamy z granicy specjalnej:
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to 0} \frac{\sin x}{x} = 1}\)
Czyli mnoże licznik i mianownik razy \(\displaystyle{ x}\) i robie porządek
\(\displaystyle{ ...= \lim_{ x \to 0^{+} } \left( \frac{3x}{\sin 3x} \cdot \frac{\sin 2x}{2x} \cdot \frac{ \cos 3x}{ \cos 2x}\right) = 1}\)
Korzystamy z granicy specjalnej:
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to 0} \frac{\sin x}{x} = 1}\)
Czyli mnoże licznik i mianownik razy \(\displaystyle{ x}\) i robie porządek
\(\displaystyle{ ...= \lim_{ x \to 0^{+} } \left( \frac{3x}{\sin 3x} \cdot \frac{\sin 2x}{2x} \cdot \frac{ \cos 3x}{ \cos 2x}\right) = 1}\)
-
puma941
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 19 lis 2012, o 18:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Granica funkcji
A taka granica: \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0 ^{+} } \frac{\ln\sin 2x}{\ln\tg 2x}}\)
Z de l'Hospitala wyliczyłam:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0 ^{+} } \ctg 2x \cdot \tg 2x \cdot \cos ^{2}2x=0}\)
Dobrze jest?
Z de l'Hospitala wyliczyłam:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0 ^{+} } \ctg 2x \cdot \tg 2x \cdot \cos ^{2}2x=0}\)
Dobrze jest?
