Wykresy wysięgnika.

Mateo14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 7 kwie 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Wykresy wysięgnika.

Post autor: Mateo14 »

Prosiłbym o wyjaśnienie dokładnie jak zrobić zadanie z tym wysięgnikiem(?), albo odwołanie do jakieś pomocnej literatury. Niestety nie miałem tego na ćwiczeniach, a wymagane jest na egzaminie.

Trzeba narysować wykresy T, Ms, Mg.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wykresy wysięgnika.

Post autor: kruszewski »

Podpowiem takim obrazkiem.
Wykresy T(x) i N(x) dla każdego pręta nie powinny stanowić kłopotu.
Obrazek jest dla ilustracji sposobu wyznaczania obciążenia każdego z odcinków tego, ale i podobnych "haczyków".
Haczyk.png
W.Kr.
Mateo14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 7 kwie 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Wykresy wysięgnika.

Post autor: Mateo14 »

A mógłbyś napisać parę słów jak to liczyć?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wykresy wysięgnika.

Post autor: kruszewski »

Co liczyć? Momenty? Toż to już widać z tego szkicu.
Co jeszcze nie jest jasne?
W.Kr.
Mateo14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 7 kwie 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Wykresy wysięgnika.

Post autor: Mateo14 »

No własnie ja tego nie widzę.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wykresy wysięgnika.

Post autor: kruszewski »

Przecież wykresy są narysowane.
Rysunek jest w aksonometrii, i taki, jak zadano.
Wzór na moment zginający stary jak świat, to \(\displaystyle{ M_g=P \cdot x}\)
Redukcja siły na ramieniu sprowadzona do równoważnego momentu (pary sił) i siły podłużnej. Pręt utwierdzony jest obciążony siłą (2P) zginającą go i momentem skręcającym \(\displaystyle{ M_s = M_g=\ 2P \cdot CD}\) .
Co tu nie jest jasne? A widzieć przestrzennie trzeba się nauczyć. Inżynierowi jest to tak potrzebna jak komp czy komórka.
Mateo14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 7 kwie 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Wykresy wysięgnika.

Post autor: Mateo14 »

Sprawdźmy czy rozumiem. Taki przykład:
obrazek-matematyka.png
obrazek-matematyka.png (90.78 KiB) Przejrzano 247 razy
Dla Mg powinno być 6 zamiast 4, mój błąd. Dobrze to jest?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wykresy wysięgnika.

Post autor: kruszewski »

Ale jakby brakło zginania od obciążenia ciągłego "q".
Mateo14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 7 kwie 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Wykresy wysięgnika.

Post autor: Mateo14 »

Dlatego napisałem, że \(\displaystyle{ M_{G}=6qa^2}\) zamiast \(\displaystyle{ M_{G}=4qa^2}\). Narysowałem i zauważyłem, że zapomniałem o tym, więc policzyłem wyszło 6 zamiast 4, ale już rysunku nie poprawiłem.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wykresy wysięgnika.

Post autor: kruszewski »

A szkoda, bo nie jest on prostą.
Mateo14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 7 kwie 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Wykresy wysięgnika.

Post autor: Mateo14 »

A tak, to jest parabola wygięta w dól, ale wartość na końcu będzie 6 tak?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wykresy wysięgnika.

Post autor: kruszewski »

Tak.
Mateo14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 7 kwie 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Wykresy wysięgnika.

Post autor: Mateo14 »

To chyba już rozumiem o co w tym chodzi, ale to wszystko jest robione "na czuja". Ale bardzo dziękuje za pomoc.
ODPOWIEDZ