Prawko Hooke'a

Mateo14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 7 kwie 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Prawko Hooke'a

Post autor: Mateo14 »

Muszę obliczyć przemieszczenie pkt. C gdzie belka AC jest nieodkształcalna.
obrazek-matematyka.jpg
obrazek-matematyka.jpg (8.6 KiB) Przejrzano 155 razy
Dane \(\displaystyle{ q=10 \frac{kN}{m}, a = 1m, A=1cm^2 E=2000Pa}\)
Pręty zamieniam na siły ze zwrotami do góry. Mam takie rów. równowagi:
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} x _{1}: -V_{A}-N_{B}-N_{C}+q5a=0}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} M_{A}: \frac{25}{2} ga^{2}-N_{B}2a-N_{C}5a=0}\)
I co dalej?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Prawko Hooke'a

Post autor: kruszewski »

Trzecim równaniem będzie równanie geometryczne:
\(\displaystyle{ \frac{\Delta_B}{2a}= \frac{\Delta_C}{5a}}\),
gdzie \(\displaystyle{ \Delta_B \ i \ \Delta_C}\)
są wydłużeniami prętów podtrzymujących belkę w punktach \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ C}\).
W.Kr.
ODPOWIEDZ