r-nie parametryczne

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
tomekk1711
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 2 maja 2007, o 19:37
Płeć: Mężczyzna

r-nie parametryczne

Post autor: tomekk1711 »

Zadanie z analizy zespolonej:
Napisz r-nie parametryczne trójkąta o wierzchołkach (1, i, -1, 1)

[ Dodano: 21 Maj 2007, 19:27 ]
Doszedłem do tego, że wyliczyłem równania trzech prostych, które tworzą ten trójkąt o pozostało tylko wyliczyć równanie parametryczne calego trójkąta i już nie wiem jak to zrobic. Oto równanie które wyszly:
\(\displaystyle{ z_{1}(t)=1-t +ti}\) gdzie \(\displaystyle{ t\epsilon[0,1]}\)
\(\displaystyle{ z_{2}(t)=i-ti-t}\) gdzie \(\displaystyle{ t\epsilon[0,1]}\)
\(\displaystyle{ z_{3}(t)=-1+2t}\) gdzie \(\displaystyle{ t\epsilon[0,1]}\)
I korzystając z tego trzeba wyliczyć równanie parametryczne całego trójkąta
mathematic20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 maja 2007, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ck

r-nie parametryczne

Post autor: mathematic20 »

zamiast rownan parametrycznych prostych napisz sobie rownania parametryczne odcinkow i bedzie ok. z(t)=z0+ (z1-z0)t (0 i 1 indeksy dolne) , t nalezy od 0 do 1. i mozesz jeszcze do tego dorzucic nierownosc, zeby bylo wiadomo ze to ma byc we wnetrzu obszaru miedzy tema trzema odcinkami,
powodzenia
tomekk1711
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 2 maja 2007, o 19:37
Płeć: Mężczyzna

r-nie parametryczne

Post autor: tomekk1711 »

a moze te rownania co mi wyszly sa rownaniami odcinkow, nie wiem dokladnie bo taka czesc zadania dostalem zrobiona i trzeba to dokopnczyc. A mozesz to rozpisac bo nie wiem jak to dalej skonczyc. Powiedziano nam na studiach ze potrzebna jest do tego znajomosc analizy funkcjonalnej a ja tego jeszcze nie mialem.
ODPOWIEDZ