Równanie fali

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
krystian1863
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 3 maja 2010, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie fali

Post autor: krystian1863 »

Witam,

1. Wyznacz równanie fali poprzecznej o polaryzacji liniowej wzdłuż osi \(\displaystyle{ x}\), która propaguje z prędkością \(\displaystyle{ v}\) wzdłuż osi \(\displaystyle{ y}\) jeśli częstość kołowa fali wynosi \(\displaystyle{ w}\). Udowodnij, że fala spełnia równanie falowe \(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{2} }{ \partial t^{2} } u - c^{2} \cdot \alpha _{x} u = 0}\), gdzie
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \partial ^{2} }{ \partial x _{1}^{2} } + ... +\frac{ \partial ^{2} }{ \partial x_{n}^{2} }}\) .

Jak rozwiązać to zadanie?-- 29 cze 2014, o 12:25 --Jakieś pomysły?
ODPOWIEDZ