granica funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 407
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

granica funkcji

Post autor: rochaj »

oblicz
\(\displaystyle{ \lim_{x\rightarrow 2}\arctan\left [\frac{96}{11}(\frac{\sqrt[4]{x+14}-\sqrt[3]{10-x}}{x-2})\right ]}\)
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

granica funkcji

Post autor: Lider_M »

Reguła de L'Hospitala, wzór Maclaurina. Spróbuj np. tych metod.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13375
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

granica funkcji

Post autor: mol_ksiazkowy »

Reguła de L'Hospitala,
można przekształcić na \(\displaystyle{ \lim_{t \to 0} \frac{\sqrt[4]{t+16}+ \sqrt[3]{t-8}}{t} = \frac{11}{96}}\) tj. będzie odpowiedź: \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\). (\(\displaystyle{ t = x-2}\)).
A jak inaczej...?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

granica funkcji

Post autor: a4karo »

mol_ksiazkowy pisze:
Reguła de L'Hospitala,
można przekształcić na \(\displaystyle{ \lim_{t \to 0} \frac{\sqrt[4]{t+16}+ \sqrt[3]{t-8}}{t} = \frac{11}{96}}\) tj. będzie odpowiedź: \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\). (\(\displaystyle{ t = x-2}\)).
A jak inaczej...?
np tak: Niech \(\displaystyle{ a=\sqrt[4]{t+16},\ b=\sqrt[3]{t-8}}\), czyli \(\displaystyle{ a=[(t+16)^3]^\frac{1}{12}=A^{\frac{1}{12}}, b=[(t-8)^4]^\frac{1}{12}=B^{\frac{1}{12}}}\)
i teraz
\(\displaystyle{ A^{12}-B^{12}=(A-B)(A^{11}+A^{10}B+\dots+AB^{10}+B^11)}\)

czyli takie troszkę wypasione sprzężenie.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13375
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

granica funkcji

Post autor: mol_ksiazkowy »

Jeszczeby można z \(\displaystyle{ \frac{\sqrt[4]{t+16} - \sqrt[4]{16}}{t} + \frac{\sqrt[3]{t- 8} - \sqrt[3]{-8}}{t}}\)
ODPOWIEDZ