pH roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 4 cze 2014, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
pH roztworu
Wodny roztwór \(\displaystyle{ NaOH}\)ma mase \(\displaystyle{ 400 g}\) i objętość \(\displaystyle{ 400 cm ^{3}}\). Ułamek molowy zasady w tym roztworze wynosi \(\displaystyle{ 0,200}\). Oblicz \(\displaystyle{ pH}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
pH roztworu
\(\displaystyle{ \frac{n_{NaOH}}{n_{NaOH}+n_{H_{2}O}}=0.2}\)
\(\displaystyle{ m_{NaOH}+m_{H_{2}O}=n_{NaOH} \cdot M_{NaOH}+n_{H_{2}O} \cdot M_{H_{2}O}=400g}\)
Z układu równań wyznaczamy \(\displaystyle{ n_{NaOH}}\).
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=C_{NaOH}= \frac{n_{NaOH}}{V}}\)
\(\displaystyle{ pH=14-log [OH^{-}]}\)
\(\displaystyle{ m_{NaOH}+m_{H_{2}O}=n_{NaOH} \cdot M_{NaOH}+n_{H_{2}O} \cdot M_{H_{2}O}=400g}\)
Z układu równań wyznaczamy \(\displaystyle{ n_{NaOH}}\).
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=C_{NaOH}= \frac{n_{NaOH}}{V}}\)
\(\displaystyle{ pH=14-log [OH^{-}]}\)