[Funkcje][Równania funkcyjne] wartość funkcji

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 407
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

[Funkcje][Równania funkcyjne] wartość funkcji

Post autor: rochaj »

Niech \(\displaystyle{ f(x)}\) będzie funkcją ciągła na \(\displaystyle{ \left [ 0;1 \right ]}\) i taka że:
1) \(\displaystyle{ f(0)=0, f(1)=1}\)
2) \(\displaystyle{ 5f\left (\frac{3x+y}{4}\right) = 4f(x)+f(y)}\) dla każdego \(\displaystyle{ x,y \in \left [ 0;1 \right ]}\) oraz \(\displaystyle{ x\geq y}\)
Oblicz \(\displaystyle{ f(\frac{27}{55}).}\)
ODPOWIEDZ