Całka trygonometryczna

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
krystian8207
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2 paź 2009, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dachnów
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 13 razy

Całka trygonometryczna

Post autor: krystian8207 »

Obliczyć:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi} \frac{\cos(x)}{3\sin(x)-5\cos(x)}}\)

Wskazówka: \(\displaystyle{ \cos(x)=\frac{1}{2}\cdot \left( e^{ix}+e^{-ix}\right)}\). Całkować przez podstawienie.
ODPOWIEDZ