Witam,
Jestem nowy na forum, więc z góry przepraszam za niezgodność tematu z regulaminem..
Otóż mam problem z pewną całką, a mianowicie: \(\displaystyle{ \int\frac{ \mbox{d}x }{(\mbox{cosh}x) ^{2}}}\)
Z góry dziękuję za pomoc
Problem z całką...
-
biednystudent
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 17 cze 2014, o 00:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Problem z całką...
Ostatnio zmieniony 17 cze 2014, o 01:42 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
- MichalPWr
- Użytkownik

- Posty: 1618
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 387 razy
Problem z całką...
\(\displaystyle{ \cosh x = \frac{e^x+e^{-x}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \int\frac{1}{(\mbox{cosh}x) ^{2}}=\int\frac{4}{e^{2x}+2+e^{-2x}}dx=}\)
\(\displaystyle{ =\int\frac{e^x}{e^x} \cdot \frac{4 \mbox{d}x }{\left( e^{2x}+2+e^{-2x}\right) }=\left|\begin{array}{ccc}e^x=t\\e^xdx=dt\end{array}\right|=???}\)
Albo wystarczy wiedzieć, że:
\(\displaystyle{ \left( \tanh x\right)'= \frac{1}{(\mbox{cosh}x) ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \int\frac{1}{(\mbox{cosh}x) ^{2}}=\int\frac{4}{e^{2x}+2+e^{-2x}}dx=}\)
\(\displaystyle{ =\int\frac{e^x}{e^x} \cdot \frac{4 \mbox{d}x }{\left( e^{2x}+2+e^{-2x}\right) }=\left|\begin{array}{ccc}e^x=t\\e^xdx=dt\end{array}\right|=???}\)
Albo wystarczy wiedzieć, że:
\(\displaystyle{ \left( \tanh x\right)'= \frac{1}{(\mbox{cosh}x) ^{2}}}\)
-
biednystudent
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 17 cze 2014, o 00:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Problem z całką...
Dzięki bardzo po części sam do pewnego momentu doszedłem. zabrakło mi jedynie \(\displaystyle{ \frac{e^x}{e^x}}\), co znacznie ułatwia dalsze wyprowadzenie. Jeszcze raz dziękuję i temat do zamknięcia
Ostatnio zmieniony 17 cze 2014, o 10:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Problem z całką...
Można przez części korzystając z jedynki hiperbolicznej
\(\displaystyle{ \int\frac{ \mbox{d}x }{\cosh{x} ^{2}}=\int{\frac{\cosh^2{x}-\sinh^{2}{x}}{\cosh^{2}{x}} \mbox{d}x }\\
=\int{ \mbox{d}x }+\int{\sinh{x} \cdot \frac{\left( -\sinh{x}\right) }{\cosh^2{x}} \mbox{d}x }\\
=\int{ \mbox{d}x }+\frac{\sinh{x}}{\cosh{x}}-\int{ \frac{\cosh{x}}{\cosh{x}} \mbox{d}x }\\
=\frac{\sinh{x}}{\cosh{x}}+C}\)
\(\displaystyle{ \int\frac{ \mbox{d}x }{\cosh{x} ^{2}}=\int{\frac{\cosh^2{x}-\sinh^{2}{x}}{\cosh^{2}{x}} \mbox{d}x }\\
=\int{ \mbox{d}x }+\int{\sinh{x} \cdot \frac{\left( -\sinh{x}\right) }{\cosh^2{x}} \mbox{d}x }\\
=\int{ \mbox{d}x }+\frac{\sinh{x}}{\cosh{x}}-\int{ \frac{\cosh{x}}{\cosh{x}} \mbox{d}x }\\
=\frac{\sinh{x}}{\cosh{x}}+C}\)