Praca, stożek

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
fejsbukowicz1916
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 4 gru 2011, o 16:41
Płeć: Mężczyzna

Praca, stożek

Post autor: fejsbukowicz1916 »

Oblicz pracę potrzebną na opróżnienie cieczy o ciężarze właściwym \(\displaystyle{ 7000N/m^2}\) z pełnego zbiornika w kształcie stożka zakończonego półkulą o wymiarach\(\displaystyle{ rs = hs = rk = 8m}\). Wylot ujścia znajduje się 2m powyżej poziomu cieczy.

Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1040
Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok|Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 160 razy

Praca, stożek

Post autor: steal »

Wystarczy, że znajdziesz położenie środka masy cieczy i obliczysz zmianę energii potencjalnej przed i po opróżnieniu zbiornika. Ta różnica energii będzie równa pracy potrzebnej do opróżnienia zbiornika.
ODPOWIEDZ