Znalazłem definicję funkcji uwikłanej:
Funkcja y=f(x) spełniająca w danym przedziale równanie F(x,y)=0 jest funkcją uwikłaną.
Ale nie rozumiem czym jest owe F(x,y)=0 ???
Znalazłem też twierdzenie o funkcji uwikłanej:
Jeżeli funkcja f(x,y) ma ciągłe pochodne cząstkowe \(\displaystyle{ \frac{\partial f}{\partial x} i \frac{\partial f}{\partial y}}\) w otoczeniu punktu \(\displaystyle{ (x_{0}, y_{0})}\)
\(\displaystyle{ f(x_{0},y_{0})=0}\) i \(\displaystyle{ \frac{\partial f}{\partial y}(x_{0},y_{0}) \neq 0}\)
(DLACZEGO TU JEST TAKI WARUNEK)?
to 1) dla każdej dostatecznie małej liczby \(\displaystyle{ \epsilon >0}\) istnieje taka liczba \(\displaystyle{ \delta>0}\), że każdej wartości x z przedziału \(\displaystyle{ (x_{0}-\delta, x_{0}+\delta)}\) odowiada dokładnie jedno rozwiązanie y(x) równania f(x,y)=0 należące do przedziału \(\displaystyle{ y_{0}-\epsilon, y_{0}+\epsilon}\)
O CO TU CHODZI? CZY MOŻNA TO POWIEDZIEĆ JAKOŚ PROŚCIEJ?
2) funkcja y(x) jest ciągła w przedziale \(\displaystyle{ (x_{0}-\delta, x_{0}+\delta)}\) i ma w nim ciągłą pochodną wyrażoną wzorem:
\(\displaystyle{ y'(x)=- \frac{\frac{\partial f}{\partial x}(x,y)}{\frac{\partial f}{\partial y}(x,y)}}\) gdzie y=y(x)
CZY KTOŚ ZNA PROSTSZE TWIERDZENIE O FUNKCJI UWIKŁANEJ, TAKIE ŻEBY POWIEDZIEĆ DOBRZE SWOIMI SŁOWAMI ?
funkcja uwikłana- zrozumienie
-
acerr90
- Użytkownik

- Posty: 107
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 10:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
funkcja uwikłana- zrozumienie
Funkcja y=f(x) spełniająca w danym przedziale równanie F(x,y)=0 jest funkcją uwikłaną.
Ale nie rozumiem czym jest owe F(x,y)=0 ???
Ale nie rozumiem czym jest owe F(x,y)=0 ???
-
ak-47
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 31 paź 2012, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 1 raz
funkcja uwikłana- zrozumienie
No jakieś równanie dwóch zmiennych, w którym uwikłana jest funkcja \(\displaystyle{ y=f(x)}\). Dajmy na to w równaniu \(\displaystyle{ x^2+y^2-1=0}\) jest uwikłana np. funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{1-x^2}}\) dla \(\displaystyle{ x\in[-1,1]}\).
Przez \(\displaystyle{ F(x,y)}\) rozumiemy tutaj wyrażenie \(\displaystyle{ x^2+y^2-1}\).
Przez \(\displaystyle{ F(x,y)}\) rozumiemy tutaj wyrażenie \(\displaystyle{ x^2+y^2-1}\).