Fizyka wrażenia!!!
-
michkoz
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 1 raz
Fizyka wrażenia!!!
Dzis pisałem maturę z fizy. Nie była ona łatwa, ale pomogła znajomość matematyki. Ogólnie myślę że nie będzie tak źle. Myślałem że bedzie gorzej. Zadanie z prądem zmiennym było trudne :/ prawie nie ruszyłem i ten czas. 2,5 h to stanowczo za mało!!!
-
sztuczne zęby
- Użytkownik

- Posty: 605
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Fizyka wrażenia!!!
Ja też pisałem i zostałem miło zaskoczony. Nawet nie była tak trudna. A czasu było aż nadto. Co umiałem to zrobiłem, a czego nie wymyśliłem i wyszedłem przed 2h i jeszcze wszystko 2 razy sprawdziłem.
-
sztuczne zęby
- Użytkownik

- Posty: 605
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
-
p4welo
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 14 maja 2007, o 14:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Fizyka wrażenia!!!
Razem z kolegami jako klasowi śmiałkowie ruszyliśmy na spotkanie z rozszerzoną fizyką. Nie liczyliśmy na więcej niż 15-20%
A tu takie ZDZIWIENIE! Nie było tak źle, zwłaszcza, że z maty jesteśmy nieco lepsi niż z fizy;) Chyba właśnie te umiejętności trochę pomogły.
Czekam na rozwiązania w necie
JESTEM ZADOWOLONY
A tu takie ZDZIWIENIE! Nie było tak źle, zwłaszcza, że z maty jesteśmy nieco lepsi niż z fizy;) Chyba właśnie te umiejętności trochę pomogły.
Czekam na rozwiązania w necie
JESTEM ZADOWOLONY
-
michkoz
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 1 raz
Fizyka wrażenia!!!
No wiecie ja wolałem troche ugryść zadanie nawet te którego nie umiałem zrobić, w końcu wszystko jest punktowane. Mam pytanie czy zadanie z wózkiem 1.1 z liczeniem pracy można było inaczej zrobić?
Mianowicie: W=F*d gdzie d jest 1/4 okręgu, a F obliczamy ze wzoru na siłę w wahadle mat. ???
I jeszcze jedno w zad. 4.4 Czy jak napisałem, że może dojść, jeśli minimalna energia protonów wyniesie 1ev?
Mianowicie: W=F*d gdzie d jest 1/4 okręgu, a F obliczamy ze wzoru na siłę w wahadle mat. ???
I jeszcze jedno w zad. 4.4 Czy jak napisałem, że może dojść, jeśli minimalna energia protonów wyniesie 1ev?
-
michkoz
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 1 raz
Fizyka wrażenia!!!
No nie z jakich wy szkol jestescie i gdzie sie wybieracie, ja sie ciesze ze bede mial ponad 50% i uwazam to za sukces!!!!
- danrok
- Użytkownik

- Posty: 108
- Rejestracja: 12 sie 2006, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 26 razy
Fizyka wrażenia!!!
Ja w tym wahadle z pracą to rozłożyłem ten ruch na 2 składowe, nie wiem czy tak można, ale na poziomą, gdzie siła i przesunięcie były do siebie prostopadle (siła ciężkości i przesunięcie) i pionową, gdzie siła ciężkości była przeciwnie skierowana do przesunięcia, czyli W=mgh, niby wyszło to samo, ale zaliczą mi to?
- Calasilyar
- Użytkownik

- Posty: 2495
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Fizyka wrażenia!!!
U mnie z tego, co widzę będzie 85%. Matura była prosta, bardzo mnie zaskoczyła, ale niestety popełniłem parę w sumie głupich błędów (np. w tym prądem przemiennym myślałem, że chodzi o okres funkcji po prostowaniu, a chodziło o przed ). Mam wątpliwości co do tego zadania z ładunkiem, który przepłynął przez przewodnik od 0 do 0,02 (zad.2.3). Miałem wątpliwości, czy można to policzyc ze skutecznego, więc wziąłem zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ I(t)=|0,5sin(100\pi t)| \\
Q=2\cdot t\limits^{0,01}_{0} I(t)dt=2\cdot t\limits^{0,01}_{0}0,5sin(100\pi t) dt=\frac{1}{50\pi}\approx 0,006C}\)
W sumie jedna tysięczna różnicy (wynik: \(\displaystyle{ 7,09\cdot 10^{-3}C}\)), ale chyba wzór z wartościami skutecznymi nie różniłby się chyba co do wartości o 15%? Jak sądzicie, będzie ok?
\(\displaystyle{ I(t)=|0,5sin(100\pi t)| \\
Q=2\cdot t\limits^{0,01}_{0} I(t)dt=2\cdot t\limits^{0,01}_{0}0,5sin(100\pi t) dt=\frac{1}{50\pi}\approx 0,006C}\)
W sumie jedna tysięczna różnicy (wynik: \(\displaystyle{ 7,09\cdot 10^{-3}C}\)), ale chyba wzór z wartościami skutecznymi nie różniłby się chyba co do wartości o 15%? Jak sądzicie, będzie ok?
Ostatnio zmieniony 21 maja 2007, o 16:38 przez Calasilyar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mikesz
- Użytkownik

- Posty: 52
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecinek
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Fizyka wrażenia!!!
Maturka...mogli wymyślić coś gorszego...mogli...ale całe szczęście tego nie zrobili...kurcze nie rozumiem czemu tak przekombinowane jest to zadanie z tą pracą. Przecież w pracy liczy się przesunięcie a siła to była siła równoważna sile ciężkości bo chyba nikt by takiej kulki nie podnosił ruchem przyspieszonym...jeśli się mylę a to możliwe to mnie poprawcie...jednak z tego co nam mówiła profesorka to każda metoda dojścia jest w porządku (pod warunkiem ze jest dobra) a i nawet drobne odchylenia od wyniku też są zaliczane...
A co do tego zadania z przepływającym ładunkiem to liczyłem to z pola pod wykresem i też mi wyszło 0.006 C
A co do tego zadania z przepływającym ładunkiem to liczyłem to z pola pod wykresem i też mi wyszło 0.006 C
-
sztuczne zęby
- Użytkownik

- Posty: 605
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Fizyka wrażenia!!!
Czasami Calasilyar, zbyt duża wiedza komplikuje sprawy . Ale myślę, że powinni Ci to uznać. Ja na szczęście nie miałem zapału do uczenia się całek i musiałem ze wzoru na napięcie skuteczne.
-
Rogal
- Użytkownik

- Posty: 4992
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Fizyka wrażenia!!!
O, Calasilyarku - robiłem podobnie, ale otrzymałem wynik trzy tysięczne i chciałbym, by teraz ktoś bieglejszy w temacie całek zarzucił mi okiem na to, co mam tam źle.
Zrobiłem tak, że w przedziale t e zapisałem wzór funkcji \(\displaystyle{ I(t) = 0,5 * \sin(100 \pi t)}\), scałkowałem, otrzymując \(\displaystyle{ q(t) = \frac{-cos(100 \pi t)}{200 \pi}}\)
I ten szukany ładunek zapisałem, że wynosi Q = 2*q(0,01), a to wyszło właśnie te trzy tysięczne... Co tu nie gra?
[ Dodano: 20 Maj 2007, 19:09 ]
Ach, czyżbym źle policzył stałą całkowania??
Zrobiłem tak, że w przedziale t e zapisałem wzór funkcji \(\displaystyle{ I(t) = 0,5 * \sin(100 \pi t)}\), scałkowałem, otrzymując \(\displaystyle{ q(t) = \frac{-cos(100 \pi t)}{200 \pi}}\)
I ten szukany ładunek zapisałem, że wynosi Q = 2*q(0,01), a to wyszło właśnie te trzy tysięczne... Co tu nie gra?
[ Dodano: 20 Maj 2007, 19:09 ]
Ach, czyżbym źle policzył stałą całkowania??

