Przekształcenie namiotowe

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
monika_kot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 paź 2011, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ns
Podziękował: 2 razy

Przekształcenie namiotowe

Post autor: monika_kot »

Witam,
Mam dane przekształcenie namiotowe:
\(\displaystyle{ T: [0,1] \to [0,1]}\)
dane wzorem:
\(\displaystyle{ T(x)=1-|1-2x|}\)

Proszę o pomoc w wykazaniu, że orbita punktu \(\displaystyle{ x_0= \pi -3}\) jest zbiorem nieskończonym.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2014, o 12:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Złamanie punktu III.5.5 Regulaminu.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Przekształcenie namiotowe

Post autor: yorgin »

Załóżmy nie wprost, że orbita jest skończona. W szczególności oznacza to, że punkt \(\displaystyle{ \pi-3}\) jest okresowy o okresie równym \(\displaystyle{ k}\) lub po pewnej liczbie iteracji, powiedzmy \(\displaystyle{ \ell}\), wpadnie w zero.

W pierwszym przypadku \(\displaystyle{ \pi-3}\) jest więc punktem stałym odwzorowania \(\displaystyle{ T^k}\), które jednak jak łatwo sprawdzić, ma punkty stałe o obu współrzędnych wymiernych.

W drugim przypadku podobnie - przeciwobrazy zera to wyłącznie punkty wymierne, podobnie przeciwobrazy punktów wymiernych to też punkty wymierne.

To tylko szkic, szczegóły pozostawiam Tobie do uzupełnienia.
ODPOWIEDZ