element powierzchni sfery jako 3-forma

Różniczkowanie i całkowanie pól wektorowych. Formy różniczkowe i całkowanie form. Całki krzywoliniowe i powierzchniowe. Twierdzenie Greena, Stokesa itp. Interpretacja całek krzywoliniowych i powierzchniowych i ich zastosowania.
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

element powierzchni sfery jako 3-forma

Post autor: Jacek_fizyk »

czu ktos moze mi wytlumaczyc i pokazac, jak udowodnic, ze element powierzchni sfery \(\displaystyle{ S^{3}=\{x=(x_{1},...,x_{4})\in\mathbb{R}^{4}\;|x|^2=1\}}\) wyraza sie za pomoca \(\displaystyle{ 3}\)-formy?

\(\displaystyle{ \omega=x_{1}dx_{2}\wedge dx_{3}\wedge dx_{4}-x_{2}dx_{1}\wedge dx_{3}\wedge dx_{4}+x_{3}dx_{1}\wedge dx_{2}\wedge dx_{4}-x_{4}dx_{1}\wedge dx_{2}\wedge dx_{3}}\)

z gory dzieki
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8297
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1814 razy

element powierzchni sfery jako 3-forma

Post autor: luka52 »

Ogólnie dla \(\displaystyle{ S^n}\): ... olume-form
ODPOWIEDZ