[Planimetria] trójkat o polu wymiernym
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- rochaj
- Użytkownik

- Posty: 407
- Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: komp
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 2 razy
[Planimetria] trójkat o polu wymiernym
Czy dla każdej liczby wymiernej \(\displaystyle{ q}\) istnieje trójkąt, którego długości boków są liczbami wymiernymi oraz jego pole jest równe \(\displaystyle{ q}\)? Odpowiedz uzasadnij.
-
kicaj
[Planimetria] trójkat o polu wymiernym
Tak.
Kod: Zaznacz cały
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=there%20exists%20no%20rational%20triangle%20with%20area&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCYQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.math.niu.edu%2F~rusin%2Fresearch-math%2Frat.triangles%2Frat_triang.ps&ei=f_nsU_DvCom80QXbtYGoAQ&usg=AFQjCNEGkT1itrQvXodNp30IrEx-mVkFvg&sig2=a4ltSqN5mCMZu0n8T-FQBA- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13381
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[Planimetria] trójkat o polu wymiernym
Zadanie nr 11 z Nierozwiązanych;
Być może można je rozwiązać z lematu iż trójkaty Herona są :
\(\displaystyle{ \begin{cases}a = u( v + \frac{1}{v}) \\ b = u( w + \frac{1}{w}) \\ c = u( v - \frac{1}{v} + w - \frac{1}{w} )\end{cases}}\)
oraz udowodnieniu że pole tego trójkąta to \(\displaystyle{ uc}\)
(np. trójkąt egipski , tj o bokach \(\displaystyle{ 3, 5, 4}\) jest gdy \(\displaystyle{ u = \frac{3}{2} \ v=1 \ w=3}\) itd.)...?!
Być może można je rozwiązać z lematu iż trójkaty Herona są :
\(\displaystyle{ \begin{cases}a = u( v + \frac{1}{v}) \\ b = u( w + \frac{1}{w}) \\ c = u( v - \frac{1}{v} + w - \frac{1}{w} )\end{cases}}\)
oraz udowodnieniu że pole tego trójkąta to \(\displaystyle{ uc}\)
(np. trójkąt egipski , tj o bokach \(\displaystyle{ 3, 5, 4}\) jest gdy \(\displaystyle{ u = \frac{3}{2} \ v=1 \ w=3}\) itd.)...?!