Obliczyć granicę ciągu
-
matinf
- Użytkownik

- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Obliczyć granicę ciągu
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left( 1-\frac{1}{n} \right) ^{n^2 }}\)
Granica ma być w nieskończoności.
Granica ma być w nieskończoności.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2014, o 20:58 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
-
virtue
- Użytkownik

- Posty: 223
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Obliczyć granicę ciągu
\(\displaystyle{ e}\) do potegi \(\displaystyle{ -n}\) do czego zbiega?
Ostatnio zmieniony 15 maja 2014, o 20:59 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
-
virtue
- Użytkownik

- Posty: 223
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Obliczyć granicę ciągu
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( 1+\frac{-1}{n} \right) ^{n^2}=\lim_{n \to \infty } e^{(-1)\cdot\frac{n^{2}}{n}}}\)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2014, o 21:29 przez virtue, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Obliczyć granicę ciągu
Pięknie, ale to przejście jest nieuzasadnione. I fakt, że
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left( 1 + \frac{-1}{n} \right)^n = e^{-1},}\)
nie wystarczy za uzasadnienie.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left( 1 + \frac{-1}{n} \right)^n = e^{-1},}\)
nie wystarczy za uzasadnienie.
-
virtue
- Użytkownik

- Posty: 223
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Obliczyć granicę ciągu
Skoro: \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( 1+\frac{-1}{n} \right) ^{n}=e^{-1}}\)
to:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( 1+\frac{-1}{n} \right) ^{n^2}=\lim_{n \to \infty } \left( \left( 1+\frac{-1}{n} \right) ^{n} \right) ^{n}= \lim_{n \to \infty } \left( e^{-1} \right) ^{n}}\)
to:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( 1+\frac{-1}{n} \right) ^{n^2}=\lim_{n \to \infty } \left( \left( 1+\frac{-1}{n} \right) ^{n} \right) ^{n}= \lim_{n \to \infty } \left( e^{-1} \right) ^{n}}\)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2014, o 22:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Obliczyć granicę ciągu
OK, to ja zastosuję podobne rozumowanie i napisz mi, proszę, czym się ono różni od Twojego (bo możliwe, że po prostu nie widzę):
skoro \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } 1+ \frac{1}{n}=1, to \lim_{n \to \infty }\left(1+ \frac{1}{n} \right) ^{n}= \lim_{n \to \infty}1 ^{n}=1}\)
Coś się nie zgadza...
skoro \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } 1+ \frac{1}{n}=1, to \lim_{n \to \infty }\left(1+ \frac{1}{n} \right) ^{n}= \lim_{n \to \infty}1 ^{n}=1}\)
Coś się nie zgadza...
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Obliczyć granicę ciągu
A możesz przytoczyć twierdzenie, z którego korzystasz wykonując to przejście?virtue pisze:Skoro: \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( 1+\frac{-1}{n} \right) ^{n}=e^{-1}}\)
to:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( 1+\frac{-1}{n} \right) ^{n^2}=\red{\lim_{n \to \infty } \left( \left( 1+\frac{-1}{n} \right) ^{n} \right) ^{n}= \lim_{n \to \infty } \left( e^{-1} \right) ^{n}}}\)
JK
-
virtue
- Użytkownik

- Posty: 223
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Obliczyć granicę ciągu
Czyli wychodzi na to że takie przejscie jest niepoprawne?
Ostatnio zmieniony 15 maja 2014, o 23:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Błąd ortograficzny: niepoprawne.
Powód: Błąd ortograficzny: niepoprawne.
- Mathix
- Użytkownik

- Posty: 359
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
Obliczyć granicę ciągu
Może tak:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( 1+\frac{-1}{n} \right) ^{n^2}=\lim_{n \to \infty } \left [\left( 1+\frac{-1}{n} \right) ^{-n}\right ]^{-n}=\\=\lim_{n \to \infty} \frac{1}{\underbrace{\left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n}\cdot \left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n}\cdot \left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n}\cdot \ldots \cdot \left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n}}_{n}}=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{1}{\lim_{n \to \infty} \left [\lim_{n \to \infty} \left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n} \right]^n}=\lim_{n \to \infty} \frac{1}{e^n}=0}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( 1+\frac{-1}{n} \right) ^{n^2}=\lim_{n \to \infty } \left [\left( 1+\frac{-1}{n} \right) ^{-n}\right ]^{-n}=\\=\lim_{n \to \infty} \frac{1}{\underbrace{\left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n}\cdot \left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n}\cdot \left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n}\cdot \ldots \cdot \left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n}}_{n}}=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{1}{\lim_{n \to \infty} \left [\lim_{n \to \infty} \left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n} \right]^n}=\lim_{n \to \infty} \frac{1}{e^n}=0}\)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2014, o 03:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Obliczyć granicę ciągu
A na jaki fakt powołujesz się w tym przejściu?Mathix pisze:\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{1}{\underbrace{\left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n}\cdot \left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n}\cdot \left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n}\cdot \ldots \cdot \left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n}}_{n}}=\frac{1}{\lim_{n \to \infty} \left [\lim_{n \to \infty} \left (1-\frac{1}{n}\right)^{-n} \right]^n}}\)
-
virtue
- Użytkownik

- Posty: 223
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Obliczyć granicę ciągu
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( \frac{n-1}{n} \right) ^{n^2}=\lim_{n \to \infty } \left( \frac{(n-1)^{n^2}}{n^{n^2}} \right) =\lim_{n \to \infty } e^{n^2\ln (n-1)-n^2 \ln (n)}=\lim_{n \to \infty } e^{n^2\ln \frac{n-1}{n}}}\)
No i zostaje chyba hospital
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }n^2\ln \frac{n-1}{n}}\)
No i zostaje chyba hospital
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }n^2\ln \frac{n-1}{n}}\)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2014, o 03:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- klaustrofob
- Użytkownik

- Posty: 1979
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Obliczyć granicę ciągu
a po co? use the force, Luke! uzupełnij wypowiedź: ponieważ \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left (1-\frac{1}{n}\right)^n = e^{-1}}\), więc prawie wszystkie wyrazy ciągu \(\displaystyle{ a_n=\left(1-\frac{1}{n}\right)^n}\) są .........
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Obliczyć granicę ciągu
Zawsze wydawało mi się, że do szpitala (ang. hospital) wysyła się funkcje zmiennej rzeczywistej, a nie ciągi...virtue pisze:No i zostaje chyba hospital
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }n^2\ln \frac{n-1}{n}}\)
JK