udowodnij - przekształcenia

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
kojotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 5 cze 2007, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 20 razy

udowodnij - przekształcenia

Post autor: kojotek »

udowodnij, że jeżeli \(\displaystyle{ \frac{a}{b+c}+ \frac{b}{c+a}+ \frac{c}{a+b}=1}\) to
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}}{b+c}+ \frac{b ^{2} }{c+a}+ \frac{c^{2}}{a+b}=0}\)
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3446
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

udowodnij - przekształcenia

Post autor: musialmi »

Przerzuć wyrazy z założenia tak, żeby po jednej stronie równości było zero, bo, jak widzisz, wyrażenie z tezy równa się zero. Następnie pewnie musisz sprowadzić do wspólnego mianownika, zastosować wzór skróconego mnożenia (zwinięcie do wzoru), jak zwykle.
kojotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 5 cze 2007, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 20 razy

udowodnij - przekształcenia

Post autor: kojotek »

robiłem tak i wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{a^{3}+bc^{2}-ac^{2}}{(b+c)(c+a)(a+b)} }}\)

i nie wiem co dalej
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

udowodnij - przekształcenia

Post autor: a4karo »

Tak na oko, to to wyrażenie powinno być symetryczne za względu na wszystkie zmienne, a Twoje nie jest. Sprawdż rachunki
henryk pawlowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 25 cze 2012, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 27 razy

udowodnij - przekształcenia

Post autor: henryk pawlowski »

Pomnóż obie strony podanej w założeniu równości kolejno przez \(\displaystyle{ a,b}\) i \(\displaystyle{ c}\), i tak otrzymane równości dodaj stronami.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2014, o 16:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
sjkfxdlgas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 24 wrz 2013, o 09:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

udowodnij - przekształcenia

Post autor: sjkfxdlgas »

a4karo pisze:wyrażenie powinno być symetryczne za względu na wszystkie zmienne
co to znaczy?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3358
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

udowodnij - przekształcenia

Post autor: mortan517 »

To znaczy, że np. w liczniku powinny być wyrażenia typu

\(\displaystyle{ a^3 + b^3 + c^3}\)

albo

\(\displaystyle{ a^2 b + b^2 c + c^2 a}\)

A tu są różne potęgi.

@down rzeczywiście, już poprawiłem
Ostatnio zmieniony 8 maja 2014, o 19:43 przez mortan517, łącznie zmieniany 1 raz.
sjkfxdlgas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 24 wrz 2013, o 09:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

udowodnij - przekształcenia

Post autor: sjkfxdlgas »

Nie ja jestem autorem tematu, ale dziękuję za wyjaśnienie
kojotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 5 cze 2007, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 20 razy

udowodnij - przekształcenia

Post autor: kojotek »

wyszło mi
\(\displaystyle{ \frac{a^{3}+b^{3}+c^{3}}{(b+c)(c+a)(a+b)} }}\)
można coś z tym zrobić dalej?
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2090
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

udowodnij - przekształcenia

Post autor: Zahion »

Tak jak Pan Pawłowski wspomniał. Słuchając Jego wskazówki otrzymujesz, że zachodzi kolejno
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}}{b+c}+ \frac{ab}{a+c} +\frac{ac}{a+b}= a}\)
\(\displaystyle{ \frac{ab}{b+c} + \frac{b ^{2} }{a+c} + \frac{bc}{a+b} =b}\)
\(\displaystyle{ \frac{ac}{b+c} + \frac{bc}{a+c} + \frac{c^{2}}{a+b} = c}\)
Sumując to stronami otrzymujesz, że
\(\displaystyle{ (\frac{a^{2}}{b+c}+ \frac{a(b+c)}{(b+c)}) + (\frac{b^{2}}{a+c} + \frac{b(a+c)}{a+c}) + (\frac{c^{2}}{a+b}+ \frac{c(a+b)}{a+b}) = a + b + c}\). Co daje nam po redukcji \(\displaystyle{ \frac{a^{2}}{b+c}+ \frac{b ^{2} }{c+a}+ \frac{c^{2}}{a+b}=0}\) czyli tezę.
Inny sposób. \(\displaystyle{ a, b, c \neq 0}\) Przekształcamy założenie do postaci \(\displaystyle{ a^{3}+b^{3}+c^{3}+abc= 0}\) i mamy, że po wymnożeniu przez \(\displaystyle{ (a+b)(b+c)(a+c)}\) drugiej równości zachodzi \(\displaystyle{ (a^{4} + a^{2}bc) + (b^{4}+ab^{2}c)+(c^{4}+abc^{2}) + ac^{3} + a^{3}c + ab^{3}+a^{3}b + b^{3}c + bc^{3} = 0}\) a to jest oczywiście prawdą, bo \(\displaystyle{ (a^{4} + a^{2}bc) + (b^{4}+ab^{2}c)+(c^{4}+abc^{2}) + ac^{3} + a^{3}c + ab^{3}+a^{3}b + b^{3}c + bc^{3} = a(-b^{3}-c^{3})+b(-a^{3}-c^{3})+c(-a^{3}-b^{3}) + ac^{3} + a^{3}c + ab^{3}+a^{3}b + b^{3}c + bc^{3} = 0}\).
Wystarczy rozpatrzeć przypadek, gdy któraś z liczb \(\displaystyle{ a, b, c}\) równa się zero. BSO - \(\displaystyle{ a = 0}\). Wtedy mamy, że \(\displaystyle{ \frac{b}{c}+ \frac{c}{b} = 1}\) ale wtedy \(\displaystyle{ b=c=0}\) co daje sprzeczność. Więc żadna z liczb się nie zeruje.
ODPOWIEDZ