Witam, potrzebuję pomocy w rozwiązaniu następujących zadań:
1. Oblicz stężenie molowe jonów amonowych w roztworze, który powstał przez zmieszanie \(\displaystyle{ 0,67\mbox{ cm}^3}\) roztworu \(\displaystyle{ NH_3 \cdot H_2O}\) i \(\displaystyle{ 0,22\mbox{ cm}^3}\) roztworu \(\displaystyle{ KOH}\). Mieszane roztwory miały jednakowe stężenie molowe. \(\displaystyle{ K\ NH_3\cdot H_2O = 1,8\times 10^{-5}}\)
2. Obliczyć stężenie molowe roztworu \(\displaystyle{ HCOOH}\), którego \(\displaystyle{ pH= 8,11}\). \(\displaystyle{ K\ HCOOH=1,8\times10^{-4}}\)
3.Zmieszano \(\displaystyle{ 25\mbox{ cm}^3}\) roztworu \(\displaystyle{ NaOH}\) i \(\displaystyle{ 45\mbox{ cm}^3}\) roztworu mocnego kwasu \(\displaystyle{ H_2Y}\). Stężenie mieszanych roztworów było jednakowe: \(\displaystyle{ 0,05 \mbox{mol}/\mbox{dm}^3}\). Oblicz ile \(\displaystyle{ \mbox{ cm}^3}\) \(\displaystyle{ H_2O}\) należy dodać do tego roztworu, aby \(\displaystyle{ pH=1,5}\).
Z góry dziękuję za pomoc.
Chemia roztworów wodnych
-
Wiecznystudent123
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 5 maja 2014, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Chemia roztworów wodnych
Ostatnio zmieniony 5 maja 2014, o 21:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
pesel
- Użytkownik

- Posty: 1703
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 411 razy
Chemia roztworów wodnych
1.
\(\displaystyle{ NH_{4}OH \iff NH_{4}^{+}+OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{b}= \frac{[NH_{4}^{+}][OH^{-}]}{[NH_{4}OH]}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}] \approx C \cdot \frac{0.22}{0.22+0.67}}\)
\(\displaystyle{ [NH_{4}OH] \approx C \cdot \frac{0.67}{0.22+0.67}}\)
\(\displaystyle{ [NH_{4}^{+}]=1.8 \cdot 10^{-5} \cdot \frac{0.67}{0.22}}\)
2.
\(\displaystyle{ HCOO^{-} +H_{2}O\iff OH^{-}+HCOOH}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=10^{-pOH}=10^{14-pH}=10^{-5.89}}\)
\(\displaystyle{ K_{b}= \frac{K_{w}}{K_{a}} = \frac{[OH^{-}][HCOOH]}{[HCOO^{-}]}= \frac{[OH^{-}]^{2}}{C^{o}_{HCOOK}-[OH^{-}]}= \frac{10^{-14}}{1.8 \cdot 10^{-4}}}\)
\(\displaystyle{ C^{o}_{HCOOK}=[OH^{-}]^{2} \cdot \frac{1.8 \cdot 10^{-4}}{10^{-14}} +[OH^{-}]}\)
3.
\(\displaystyle{ 2NaOH + H_{2}Y \to Na_{2}Y+2H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ n^{o}_{NaOH}=0.05 \cdot 0.025=1.25 \ mmola}\)
\(\displaystyle{ n^{o}_{H_{2}Y}= 0.05 \cdot 0.045=2.25 \ mmola}\)
Po reakcji pozostanie nadmiar kwasu:
\(\displaystyle{ n_{H_{2}Y}=2.25 -0.5 \cdot 1.25=1.625 \ mmola}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \frac{2 \cdot n_{H_{2}Y}}{V_{NaOH}+V_{H_{2}Y}+V_{H_{2}O}} =10^{-1.5}}\)
Wyznaczamy z tego objętość wody i już.
\(\displaystyle{ NH_{4}OH \iff NH_{4}^{+}+OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{b}= \frac{[NH_{4}^{+}][OH^{-}]}{[NH_{4}OH]}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}] \approx C \cdot \frac{0.22}{0.22+0.67}}\)
\(\displaystyle{ [NH_{4}OH] \approx C \cdot \frac{0.67}{0.22+0.67}}\)
\(\displaystyle{ [NH_{4}^{+}]=1.8 \cdot 10^{-5} \cdot \frac{0.67}{0.22}}\)
2.
\(\displaystyle{ HCOO^{-} +H_{2}O\iff OH^{-}+HCOOH}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=10^{-pOH}=10^{14-pH}=10^{-5.89}}\)
\(\displaystyle{ K_{b}= \frac{K_{w}}{K_{a}} = \frac{[OH^{-}][HCOOH]}{[HCOO^{-}]}= \frac{[OH^{-}]^{2}}{C^{o}_{HCOOK}-[OH^{-}]}= \frac{10^{-14}}{1.8 \cdot 10^{-4}}}\)
\(\displaystyle{ C^{o}_{HCOOK}=[OH^{-}]^{2} \cdot \frac{1.8 \cdot 10^{-4}}{10^{-14}} +[OH^{-}]}\)
3.
\(\displaystyle{ 2NaOH + H_{2}Y \to Na_{2}Y+2H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ n^{o}_{NaOH}=0.05 \cdot 0.025=1.25 \ mmola}\)
\(\displaystyle{ n^{o}_{H_{2}Y}= 0.05 \cdot 0.045=2.25 \ mmola}\)
Po reakcji pozostanie nadmiar kwasu:
\(\displaystyle{ n_{H_{2}Y}=2.25 -0.5 \cdot 1.25=1.625 \ mmola}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \frac{2 \cdot n_{H_{2}Y}}{V_{NaOH}+V_{H_{2}Y}+V_{H_{2}O}} =10^{-1.5}}\)
Wyznaczamy z tego objętość wody i już.
-
Wiecznystudent123
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 5 maja 2014, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy