- totatives (chodzi o liczby względnie pierwsze z \(\displaystyle{ n}\) w przedziale \(\displaystyle{ 1..n}\)).
- cototatives (pozostałe liczby z tego przedziału, które mają jakieś wspólne czynniki z \(\displaystyle{ n}\)).
- totient (liczba tych "totatives" dla danego \(\displaystyle{ n}\); inb4: wiem, że jest wartością funkcji Eulera \(\displaystyle{ \phi(n)}\), ale chodzi mi konkretnie o słówko totient).
- congruence class modulo \(\displaystyle{ n}\), względnie residue class modulo \(\displaystyle{ n}\) (zbiór liczb dających tę samą resztę z dzielenia przez \(\displaystyle{ n}\)).
- least residue system modulo \(\displaystyle{ n}\) (zbiór \(\displaystyle{ n}\) elementów będących wszystkimi możliwymi właściwymi resztami z dzielenia przez \(\displaystyle{ n}\)).
- complete residue system modulo \(\displaystyle{ n}\) (zbiór \(\displaystyle{ n}\) elementów będących dowolnymi wielokrotnościami każdej z możliwych reszt z dzielenia przez \(\displaystyle{ n}\)).
- reduced residue system modulo \(\displaystyle{ n}\) (zbiór tylko tych wielokrotności wszystkich możliwych reszt z dzielenia przez \(\displaystyle{ n}\), które są też względnie pierwsze z \(\displaystyle{ n}\)).
- congruence class modulo \(\displaystyle{ n}\) = klasa przystawania modulo \(\displaystyle{ n}\).
- residue class modulo \(\displaystyle{ n}\) = klasa reszt modulo \(\displaystyle{ n}\) / klasa reszt z dzielenia przez \(\displaystyle{ n}\).
- least residue system modulo \(\displaystyle{ n}\) = układ najmniejszych reszt modulo \(\displaystyle{ n}\) / układ najmniejszych reszt z dzielenia przez \(\displaystyle{ n}\).
- complete residue system modulo \(\displaystyle{ n}\) = pełny/kompletny układ reszt modulo \(\displaystyle{ n}\)
- reduced residue system modulo \(\displaystyle{ n}\) = zredukowany układ reszt modulo \(\displaystyle{ n}\) / względnie pierwszy układ reszt modulo \(\displaystyle{ n}\).
Jakieś pomysły?
Edit:
Poprzez analogię z łac. "quotiens" - rzeczownikiem odprzysłówkowym oznaczającym iloraz (ilokrotność, ile razy coś jest robione, dosł. "ilokrotnie?"), może by przewalić "totiens" jako "tyloraz"? Ewentualnie coś z licznością. Choć to nadal nie rozwiązuje kwestii totatives... krotniki? blee, jeśli jeszcze nie istnieje sensowna nazwa, to chyba ciężko będzie takową wymyślić Sądząc po formie, totative dosłownie znaczyłoby element, który jest liczony. Ale jak to przetłumaczyć ładnie?...
