W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 6cm i tworzy z przekątną ściany bocznej wychodzącą z tego samego wierzchołka kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz objętość
Zadanie 2
Kąt nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego do płaszczyzny podstawy ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\). Znajdź tangens kąta jaki tworzy ściana boczna z podstawą
Zadanie 3
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość a. Kąt płaski przy wierzchołku \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz objętość.
Zadanie 4
Oblicz odległość środka ściany sześcianu o krawędzi 2cm od przekatnej sześcianu
Ad1.
Kod: Zaznacz cały
http://wstaw.org/w/2Cjm/Obliczyłam tylko tutaj bok a, dalej nie wiem co zrobić
Ad.2
\(\displaystyle{ }\)
Ad.3
[url=http://wstaw.org/w/2Cjq/][/url]
Pomoże ktoś? Chociaż jakieś wskazówki

