LXV (65) OM - finał
- Vax
- Użytkownik

- Posty: 2912
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
LXV (65) OM - finał
Jak wiadomo pojutrze odbędzie się już pierwszy dzień zawodów, więc to chyba dobra pora na założenie tematu Jak nastroje? No i standardowe już pytanie jaki zestaw obstawiacie?
-
Logan123
- Użytkownik

- Posty: 50
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
LXV (65) OM - finał
Oby jak najhardsze plani i stereo (skoro już musi się pojawić to niech przynajmniej mało osób zrobi ). Liczę na jakieś ładne dowiedzenie podzielności/liczby pierwsze albo coś w stylu 6 z drugiego etapu.
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
LXV (65) OM - finał
1. Łatwe równanie/układ równań.
2.Harda plani.
3. Ciężka teoria liczb.
4. Dość łatwe równanie funkcyjne.
5. Harda stereo.
6. Najhardsza ze wszystkiego kombi.
2.Harda plani.
3. Ciężka teoria liczb.
4. Dość łatwe równanie funkcyjne.
5. Harda stereo.
6. Najhardsza ze wszystkiego kombi.
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
-
bakala12
- Użytkownik

- Posty: 3035
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
LXV (65) OM - finał
Ja również życzę powodzenia wszystkim. Chyba nie muszę przypominać, że będziemy niezmiernie wdzięczni jeśli ktoś wstawi zadania, zanim pojawią się na stronie
-
bakala12
- Użytkownik

- Posty: 3035
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
LXV (65) OM - finał
Dziękuję, Ponewor. Zapewniam Cię, że 5 godzin to naprawdę dużo czasu żeby cokolwiek wymyślić Także jeszcze raz powodzenia życzę, owocnej rozkminy i przede wszystkim frajdy z robienia fajnych zadanek
-
pawel98
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 11 lut 2013, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Goleniów
LXV (65) OM - finał
Dostałem zadania od jednego z uczestników, więc można się podzielić:
Zadanie 1. Dane są względnie pierwsze liczby całkowite \(\displaystyle{ k,n\geq 1}\). Na tablicy napisano w pewnej kolejności wszystkie dodatnie liczby całkowite nie przekraczające \(\displaystyle{ k+n}\). Ruch polega na zamianie miejscami dwóch liczb różniących się o \(\displaystyle{ k}\) lub \(\displaystyle{ n}\). Dowieść, że wykonać ciąg ruchów, który doprowadzi liczby do kolejności \(\displaystyle{ 1,2\ldots , n+k}\).
Zadanie 2. Dane są liczby całkowite \(\displaystyle{ k\geq 2}\), \(\displaystyle{ n\geq 1}\) oraz liczby całkowite \(\displaystyle{ a_1,a_2,\ldots a_k, b_1,b_2,\ldots ,b_n}\), że \(\displaystyle{ 1<a_1<a_2<\ldots < a_k<b_1<b_2\ldots<b_n}\). Wykazać, że jeżeli
Zadanie 1. Dane są względnie pierwsze liczby całkowite \(\displaystyle{ k,n\geq 1}\). Na tablicy napisano w pewnej kolejności wszystkie dodatnie liczby całkowite nie przekraczające \(\displaystyle{ k+n}\). Ruch polega na zamianie miejscami dwóch liczb różniących się o \(\displaystyle{ k}\) lub \(\displaystyle{ n}\). Dowieść, że wykonać ciąg ruchów, który doprowadzi liczby do kolejności \(\displaystyle{ 1,2\ldots , n+k}\).
Zadanie 2. Dane są liczby całkowite \(\displaystyle{ k\geq 2}\), \(\displaystyle{ n\geq 1}\) oraz liczby całkowite \(\displaystyle{ a_1,a_2,\ldots a_k, b_1,b_2,\ldots ,b_n}\), że \(\displaystyle{ 1<a_1<a_2<\ldots < a_k<b_1<b_2\ldots<b_n}\). Wykazać, że jeżeli
\(\displaystyle{ a_1+a_2+\ldots a_k}\),
to
\(\displaystyle{ a_1a_2\cdots a_k=b_1b_2\cdots b_n.}\)
Zadanie 3. Czworościan \(\displaystyle{ ABCD}\) o ścianach ostrokątnych jest wpisany w sferę o środku w \(\displaystyle{ O}\). Prosta przechodząca przez \(\displaystyle{ O}\) i prostopadła do płaszczyzny \(\displaystyle{ ABC}\) przecina daną sferę w punkcie \(\displaystyle{ D'}\) leżącym po przeciwnej stronie płaszczyzny \(\displaystyle{ ABC}\) niż punkt \(\displaystyle{ D}\). Prosta \(\displaystyle{ DD'}\) przecina płaszczyznę \(\displaystyle{ ABC}\) w punkcie \(\displaystyle{ P}\) leżącym wewnątrz trójkąta \(\displaystyle{ \triangle ABC}\). Udowodnić, że jeżeli \(\displaystyle{ \angle APB = 2\angle ACB}\), to \(\displaystyle{ \angle ADD'= \angle BDD'}\).- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
LXV (65) OM - finał
Dopiero teraz mogę pisać:
1. Mamy względnie pierwsze \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ k}\) całkowite dodatnie oraz wypisane na tablicy kolejne liczby całkowite od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ n+k}\) w pewnej kolejności. Udowodnić, że możemy te liczby uporządkować rosnąco jeśli możemy jedynie zamieniać miejscami dwie liczby różniące się o \(\displaystyle{ n}\) lub \(\displaystyle{ k}\).
2. Mamy jakieś liczby całkowite takie, że \(\displaystyle{ 1 < a_{1} < a_{2} < \ldots < a_{k} < b_{1} < b_{2} < \ldots < b_{n}}\), gdzie \(\displaystyle{ k \ge 2}\) i \(\displaystyle{ n \ge 1}\), takie, że
\(\displaystyle{ a_{1}+a_{2}+\ldots a_{k} > b_{1}+b_{2}+\ldots + b_{n}}\)
Udowodnić, że \(\displaystyle{ a_{1}a_{2} \cdot \ldots \cdot a_{k} > b_{1}b_{2} \cdot \ldots \cdot b_{n}}\)
3. Mamy czworościan którego ściany są ostrokątne \(\displaystyle{ ABCD}\) i sferę na nim opisaną o środku w \(\displaystyle{ O}\). Prosta przez \(\displaystyle{ O}\) prostopadła do płaszczyzny \(\displaystyle{ ABC}\) tnie sferę w \(\displaystyle{ D'}\). Prosta \(\displaystyle{ DD'}\) tnie płaszczyznę \(\displaystyle{ ABC}\) w \(\displaystyle{ P}\). Pokazać \(\displaystyle{ \measuredangle APB = 2 \measuredangle ACB \Rightarrow \measuredangle ADD' = \measuredangle BDD'}\)
1. Mamy względnie pierwsze \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ k}\) całkowite dodatnie oraz wypisane na tablicy kolejne liczby całkowite od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ n+k}\) w pewnej kolejności. Udowodnić, że możemy te liczby uporządkować rosnąco jeśli możemy jedynie zamieniać miejscami dwie liczby różniące się o \(\displaystyle{ n}\) lub \(\displaystyle{ k}\).
2. Mamy jakieś liczby całkowite takie, że \(\displaystyle{ 1 < a_{1} < a_{2} < \ldots < a_{k} < b_{1} < b_{2} < \ldots < b_{n}}\), gdzie \(\displaystyle{ k \ge 2}\) i \(\displaystyle{ n \ge 1}\), takie, że
\(\displaystyle{ a_{1}+a_{2}+\ldots a_{k} > b_{1}+b_{2}+\ldots + b_{n}}\)
Udowodnić, że \(\displaystyle{ a_{1}a_{2} \cdot \ldots \cdot a_{k} > b_{1}b_{2} \cdot \ldots \cdot b_{n}}\)
3. Mamy czworościan którego ściany są ostrokątne \(\displaystyle{ ABCD}\) i sferę na nim opisaną o środku w \(\displaystyle{ O}\). Prosta przez \(\displaystyle{ O}\) prostopadła do płaszczyzny \(\displaystyle{ ABC}\) tnie sferę w \(\displaystyle{ D'}\). Prosta \(\displaystyle{ DD'}\) tnie płaszczyznę \(\displaystyle{ ABC}\) w \(\displaystyle{ P}\). Pokazać \(\displaystyle{ \measuredangle APB = 2 \measuredangle ACB \Rightarrow \measuredangle ADD' = \measuredangle BDD'}\)
-
pawel98
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 11 lut 2013, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Goleniów
LXV (65) OM - finał
Tak, zdaję sobie sprawę, że to rozwiazanie to syf i pewnie jest kilka ładniejszych, jednakże to pierwsze co mi przyszło do głowy i jak wymyślę coś lepszego to napiszę. Mam nadzieję, że to rozwiązanie jest w miarę przejrzyste i nie zawiera większych błędów, bo pisałem na szybko.
Zadanie 1.:
Zadanie 3.:
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
-
pawel98
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 11 lut 2013, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Goleniów
LXV (65) OM - finał
Ktoś w ogóle zna jakieś statystyki kto ile zrobił?? Jakoś tak cicho jak na finał OMa
