Nowe płatności
-
arek1357
Nowe płatności
Proponuję utworzyć konta w banku każdemu kto działa na forum i za każde pomógł przyznawać jakąś kwotę!
I nie chodzi mi o to żeby ludzie, którzy wystawiają zadania płacili za pomoc, tylko wolałbym stworzyć jakiś fundusz, który byłby zasilany np przez odpisy podatkowe lub zdobyć jakiś sponsorów,
Niektórzy by ładnie zarobili mając na koncie i po 3 tys. pomógł.
Jeszcze nikt nie zgłaszał chyba takiej propozycji więc będę pierwszy!
I co wy na to...
Osobiście znam gościa, który zna gościa, którego znajomy by sam zasilił takie konto.
I nie chodzi mi o to żeby ludzie, którzy wystawiają zadania płacili za pomoc, tylko wolałbym stworzyć jakiś fundusz, który byłby zasilany np przez odpisy podatkowe lub zdobyć jakiś sponsorów,
Niektórzy by ładnie zarobili mając na koncie i po 3 tys. pomógł.
Jeszcze nikt nie zgłaszał chyba takiej propozycji więc będę pierwszy!
I co wy na to...
Osobiście znam gościa, który zna gościa, którego znajomy by sam zasilił takie konto.
-
miodzio1988
-
arek1357
Nowe płatności
Satysfakcję.
Oraz mogłoby też być to sponsorowane (teraz przyszło mi do głowy) z unijnej kasy na rzecz
wyrównywania braków i niedoborów matematycznych w polskim społeczeństwie
(ja rzadko troluję)
Oraz mogłoby też być to sponsorowane (teraz przyszło mi do głowy) z unijnej kasy na rzecz
wyrównywania braków i niedoborów matematycznych w polskim społeczeństwie
(ja rzadko troluję)
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2014, o 20:22 przez arek1357, łącznie zmieniany 2 razy.
-
miodzio1988
-
luka52
- Użytkownik

- Podziękował: 47 razy
Nowe płatności
O, tak jak autor tematu widzi przyciski [pomógł], to każdy mógłby widzieć przycisk, dzięki któremu mógłby przekazać troszkę bitcoinów innemu userowi
- Spektralny
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Nowe płatności
O ile sam pomysł tutaj nie wydaje mi się za dobry, to nic a nic nie dziwi mnie istnienie ludzi którzy chcieliby finansować podobne inicjatywy. Fields Institute czy Institute for Advanced Studies w Princeton (nie mówiąc o Clay Institute) opierają się głównie o prywatne finansowanie. Oczywiście podobne inicjatywy mają też miejsce w skali mikro (stypendia, nagrody etc.)miodzio1988 pisze:No to już widzę masę sponsorów. Świetny pomysł.arek1357 pisze:Satysfakcję
-
arek1357
Nowe płatności
Pewnie zawsze ktoś chciałby przyczynić się do rozwoju matematyki w Polsce.
Bo na razie spotykam się z wypowiedziami celebrytów na temat matematyki, że w szkole jej nie rozumieli
i zawsze mieli z nią problemy.Takie wypowiedzi to standard i należą do dobrego tonu.
Więc teraz czekam na medialne rozkręcenie pozytywów na temat matematyki, a co za tym idzie również i kasy, bo jaki jest sens promować to co się ośmiesza tak naprawdę.
Znajomy wysiewa na polu łubin i jest za to finansowany więc czemu nie może być finansowany ktoś kto zrobi jakieś zadanie.
I na pewno nie mówcie że troluję bo jakby na to spojrzeć i przyjrzeć się temu problemowi bliżej zauważymy wiele gorzkich aspektów naszej rzeczywistości!
Poprzez ten post (może i w krzywym zwierciadle troszkę) chciałem ukazać jak po macoszemu jest tak naprawdę traktowana matematyka!
Bo na razie spotykam się z wypowiedziami celebrytów na temat matematyki, że w szkole jej nie rozumieli
i zawsze mieli z nią problemy.Takie wypowiedzi to standard i należą do dobrego tonu.
Więc teraz czekam na medialne rozkręcenie pozytywów na temat matematyki, a co za tym idzie również i kasy, bo jaki jest sens promować to co się ośmiesza tak naprawdę.
Znajomy wysiewa na polu łubin i jest za to finansowany więc czemu nie może być finansowany ktoś kto zrobi jakieś zadanie.
I na pewno nie mówcie że troluję bo jakby na to spojrzeć i przyjrzeć się temu problemowi bliżej zauważymy wiele gorzkich aspektów naszej rzeczywistości!
Poprzez ten post (może i w krzywym zwierciadle troszkę) chciałem ukazać jak po macoszemu jest tak naprawdę traktowana matematyka!
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Nowe płatności
Co z fizyką? Statystyką? Chemią, biologią, ochroną środowiska? Co z historią, kulturą, sinologią czy też szamanizmem?arek1357 pisze: Poprzez ten post (może i w krzywym zwierciadle troszkę) chciałem ukazać jak po macoszemu jest tak naprawdę traktowana matematyka!
Dlaczego fora typu "pomagamy kobietom w ciąży" miałyby być gorsze, jeżeli działa na nich system "pomógł"?
Poza tym system "opłaty z funduszu za punkty" ma poważną lukę. Nadużycia i wyzyskiwanie gwarantowane (nie opiszę jak, ale łatwo można się domyślić). Zatem pomysł nie ma żadnych szans na realizację.
- cosinus90
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Nowe płatności
Akurat ten argument łatwo zbić - skoro nie chcą być gorsze, to niech też poszukają sobie sponsorów. Kto im broni?yorgin pisze: Co z fizyką? Statystyką? Chemią, biologią, ochroną środowiska? Co z historią, kulturą, sinologią czy też szamanizmem?
Dlaczego fora typu "pomagamy kobietom w ciąży" miałyby być gorsze, jeżeli działa na nich system "pomógł"?
Ale to co napisałeś poniżej o poważnej luce w tym systemie jest w zupełności prawdą i praktycznie od razu obala pomysł autora tematu.
Generalnie sama idea jest dość dobra, tylko trudno znaleźć jakiś sensowny i realny pomysł na jej wykonanie. Może płatności (z góry ustaloną kwotą) tylko dla wyróżniających się użytkowników forum za podtrzymywanie odpowiedniej aktywności w zadanej jednostce czasu? Choć to też nie brzmi jakoś dobrze. No i również dochodziłby problem znalezienia sponsorów - mało komu by się chciało za tym biegać, zwłaszcza że to nie takie proste jak mogłoby się wydawać (wiem z autopsji).
-
arek1357
Nowe płatności
Cel w tym temacie taki, że byłem autentycznie ciekawy waszych sądów na ten temat.
Już mniej więcej znam.
A sprawa z nadużyciami pomógł to że tu padła bardzo mnie cieszy bo już od dłuższego czasu
zauważyłem coś takiego na forum (to tak przy okazji)
Już mniej więcej znam.
A sprawa z nadużyciami pomógł to że tu padła bardzo mnie cieszy bo już od dłuższego czasu
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Nowe płatności
Nikt nie wspominał o jakichkolwiek bieżących nadużyciach w przyznawaniu punktów "pomógł", które w obecnym systemie są przyznawane wyłącznie z woli autora tematu.arek1357 pisze: A sprawa z nadużyciami pomógł to że tu padła bardzo mnie cieszy bo już od dłuższego czasu
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
Nowe płatności
Najwięcej takich "punktów" zebraliby ci co dają gotowce.
Pomagać potrzebującym bez oczekiwania na wynagrodzenie jest wielką satysfakcją z dzielenia się tym co się posiadło też z czyjąś pomocą.
Wolontariat na forum jest ideą której nie powinniśmy zatracić.
Można dla satysfakcji użytkowników co roku na Nowy Rok ogłaszać plebiscyt, i przyznawać "tytuł"
"Wybitnego pomagacza" ze znaczkiem przy nicku.
W.Kr.
PS. A co wtedy z PIT-em? Jak wypełnić? Honorarium?
Pomagać potrzebującym bez oczekiwania na wynagrodzenie jest wielką satysfakcją z dzielenia się tym co się posiadło też z czyjąś pomocą.
Wolontariat na forum jest ideą której nie powinniśmy zatracić.
Można dla satysfakcji użytkowników co roku na Nowy Rok ogłaszać plebiscyt, i przyznawać "tytuł"
"Wybitnego pomagacza" ze znaczkiem przy nicku.
W.Kr.
PS. A co wtedy z PIT-em? Jak wypełnić? Honorarium?