[Analiza] American Mathematical Monthly Problem 11755
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2394
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 456 razy
[Analiza] American Mathematical Monthly Problem 11755
Wyznacz sumę szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{(-1)^n}{2n-1}\sum_{k=n+1}^{\infty}\frac{(-1)^{k-1}}{2k-1}}\)
Miłej zabawy!
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{(-1)^n}{2n-1}\sum_{k=n+1}^{\infty}\frac{(-1)^{k-1}}{2k-1}}\)
Miłej zabawy!
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2394
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 456 razy
[Analiza] American Mathematical Monthly Problem 11755
Będzie nieco przekombinowane, ale niech już tak zostanie .
Przyjmijmy, że znamy rozwinięcia w szereg funkcji \(\displaystyle{ \arcsin^2 x}\), logarytmu oraz umiemy wyznaczyć poniższą całkę:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^1\left(1-x^2\right)^{n}\mbox{d}x=\frac{(2n)!!}{(2n+1)!!}}\)
Korzystając z definicji \(\displaystyle{ \textrm{artanh}\, x =\int\limits_0^t \frac{\mbox{d}t}{1-t^2}}\) oraz zmieniając granice całkowania, mamy:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^1\frac{t\,\textrm{artanh}\, t}{1+t^2}\mbox{d}t=\int\limits_0^1\int\limits_0^t\frac{t\mbox{d}s\,\mbox{d}t}{\left(1+t^2\right)\left(1-s^2\right)}=\int\limits_0^1\int\limits_s^1\frac{t\mbox{d}t\,\mbox{d}s}{\left(1+t^2\right)\left(1-s^2\right)}=\int\limits_0^1\frac{\ln\left(\frac{1+x^2}{2}\right)}{2\left(x^2-1\right)}\mbox{d}x}\)
(Co ciekawe, można od razu dojść do tej postaci, uprzednio zmieniając kolejności sumowania wyjściowego szeregu.) Rozwijając logarytm w \(\displaystyle{ x=1}\), uzyskujemy:
\(\displaystyle{ \ln \left(\frac{1+x^2}{2}\right)=-\sum_{n=1}^{\infty} \frac{\left(1-x^2\right)^n}{n 2^n}}\)
Całkując wyraz po wyrazie:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^1\frac{\ln\left(\frac{1+x^2}{2}\right)}{2\left(x^2-1\right)}\mbox{d}x=\frac{1}{2}\int\limits_0^1\frac{1}{1-x^2}\sum_{n=1}^{\infty}\frac{\left(1-x^2\right)^n}{n 2^n}\mbox{d}x=\frac{1}{2}\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n 2^{n}}\int\limits_0^1 \left(1-x^2\right)^{n-1}\mbox{d}x}\)
Korzystając z wyznaczonej uprzednio całki:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^1\frac{\ln\left(\frac{1+x^2}{2}\right)}{2\left(x^2-1\right)}\mbox{d}x=\frac{1}{2}\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n 2^{n}}\frac{(2n-2)!!}{(2n-1)!!}}\)
co odpowiada rozwinięciu \(\displaystyle{ \displaystyle\arcsin^2 \frac{x}{\sqrt{2}}}\) w szereg Maclaurina z \(\displaystyle{ x=1}\). Zatem:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{(-1)^n}{2n-1}\sum_{k=n+1}^{\infty}\frac{(-1)^{k-1}}{2k-1}=\int\limits_0^1\frac{\ln\left(\frac{1+x^2}{2}\right)}{2\left(x^2-1\right)}\mbox{d}x=\frac{1}{2}\arcsin^2 \frac{1}{\sqrt{2}}=\frac{\pi^2}{32}}\)
Można też bezczelnie rozbić na składowe zespolone, w wynikowej (paskudnej) całce nieoznaczonej wystąpią niemiłe \(\displaystyle{ \textrm{Li}_2(u)}\) - mało eleganckie, ale skuteczne.
PS Możesz śmiało podesłać swoje rozwiązanie AMM, na ich stronie znajdziesz odpowiedni mail .
Przyjmijmy, że znamy rozwinięcia w szereg funkcji \(\displaystyle{ \arcsin^2 x}\), logarytmu oraz umiemy wyznaczyć poniższą całkę:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^1\left(1-x^2\right)^{n}\mbox{d}x=\frac{(2n)!!}{(2n+1)!!}}\)
Korzystając z definicji \(\displaystyle{ \textrm{artanh}\, x =\int\limits_0^t \frac{\mbox{d}t}{1-t^2}}\) oraz zmieniając granice całkowania, mamy:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^1\frac{t\,\textrm{artanh}\, t}{1+t^2}\mbox{d}t=\int\limits_0^1\int\limits_0^t\frac{t\mbox{d}s\,\mbox{d}t}{\left(1+t^2\right)\left(1-s^2\right)}=\int\limits_0^1\int\limits_s^1\frac{t\mbox{d}t\,\mbox{d}s}{\left(1+t^2\right)\left(1-s^2\right)}=\int\limits_0^1\frac{\ln\left(\frac{1+x^2}{2}\right)}{2\left(x^2-1\right)}\mbox{d}x}\)
(Co ciekawe, można od razu dojść do tej postaci, uprzednio zmieniając kolejności sumowania wyjściowego szeregu.) Rozwijając logarytm w \(\displaystyle{ x=1}\), uzyskujemy:
\(\displaystyle{ \ln \left(\frac{1+x^2}{2}\right)=-\sum_{n=1}^{\infty} \frac{\left(1-x^2\right)^n}{n 2^n}}\)
Całkując wyraz po wyrazie:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^1\frac{\ln\left(\frac{1+x^2}{2}\right)}{2\left(x^2-1\right)}\mbox{d}x=\frac{1}{2}\int\limits_0^1\frac{1}{1-x^2}\sum_{n=1}^{\infty}\frac{\left(1-x^2\right)^n}{n 2^n}\mbox{d}x=\frac{1}{2}\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n 2^{n}}\int\limits_0^1 \left(1-x^2\right)^{n-1}\mbox{d}x}\)
Korzystając z wyznaczonej uprzednio całki:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^1\frac{\ln\left(\frac{1+x^2}{2}\right)}{2\left(x^2-1\right)}\mbox{d}x=\frac{1}{2}\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n 2^{n}}\frac{(2n-2)!!}{(2n-1)!!}}\)
co odpowiada rozwinięciu \(\displaystyle{ \displaystyle\arcsin^2 \frac{x}{\sqrt{2}}}\) w szereg Maclaurina z \(\displaystyle{ x=1}\). Zatem:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{(-1)^n}{2n-1}\sum_{k=n+1}^{\infty}\frac{(-1)^{k-1}}{2k-1}=\int\limits_0^1\frac{\ln\left(\frac{1+x^2}{2}\right)}{2\left(x^2-1\right)}\mbox{d}x=\frac{1}{2}\arcsin^2 \frac{1}{\sqrt{2}}=\frac{\pi^2}{32}}\)
Można też bezczelnie rozbić na składowe zespolone, w wynikowej (paskudnej) całce nieoznaczonej wystąpią niemiłe \(\displaystyle{ \textrm{Li}_2(u)}\) - mało eleganckie, ale skuteczne.
PS Możesz śmiało podesłać swoje rozwiązanie AMM, na ich stronie znajdziesz odpowiedni mail .