Wykaż, że zachodzi równość

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
chudy8884
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 23 paź 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Góra
Podziękował: 51 razy

Wykaż, że zachodzi równość

Post autor: chudy8884 »

Kąty w trójkącie wynoszą \(\displaystyle{ \alpha , 2 \alpha , 4 \alpha}\). Boki trójkąta to a,b,c. Wykaż, że zachodzi równość \(\displaystyle{ \frac{1}{a} - \frac{1}{b} - \frac{1}{c} =0}\).

Proszę o pomoc!!!
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2148
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Wykaż, że zachodzi równość

Post autor: wujomaro »

Ja bym kombinował z twierdzeniem sinusów.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2209
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Wykaż, że zachodzi równość

Post autor: Ponewor »

ODPOWIEDZ