dalsza czesc zadania...
mam juz wyznaczony trapez ABCD gdzie A=(-1,-3) B=(1,-3) C=(3,5) i D =(-3,5)
mam opisac na nim okreg.
Szczerze mowiac nie bardzo wiem jak to sie robi.
wyzanczylem symetralna odcinka BC : x+4y-6=0
i co dalej ? jak wyznaczyc srodek okregu i promien ?
okreg opisany na trapezie
- Vixy
- Użytkownik

- Posty: 1663
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
okreg opisany na trapezie
promien okregu opisanego jest równy promieniowi jednego z trójkątów
promien trójkąta :\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4S}}\)
\(\displaystyle{ S(x,y)}\)
\(\displaystyle{ |SA|=|SC|}\)
promien trójkąta :\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4S}}\)
\(\displaystyle{ S(x,y)}\)
\(\displaystyle{ |SA|=|SC|}\)
-
gazda
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 2 wrz 2006, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brzesko
- Podziękował: 22 razy
okreg opisany na trapezie
trojkata ktorego ramieniem jest jedna z przekatnych?
R to jest promien okregu opisanego na tym trojkacie?
R to jest promien okregu opisanego na tym trojkacie?
- Vixy
- Użytkownik

- Posty: 1663
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
okreg opisany na trapezie
tak zgadza jest to trójkąt którego ramieniem są przekątne i promien okregu opisanego na trójkącie jest równy promieniowi okregu opisanego na trapezie i ten promien liczysz z tego wzoru co podałam