tresc zadania to:
WYliczyc fi(49) i wykorzystujac ten fakt i twierdzenie Eulera wyliczyc 3^45 mod 49
Wynik podac w przedziale od [0,40)
O co tutaj chodzi i jak rozumiec ten zapis z mod. Z policzeniem fi nie ma klopotu ale nie rozumiem tego zapisy
Bardzo dziekuje za ewentualna pomoc
zadanie z twierdzeniem Eulera oraz mod
-
arigo
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
zadanie z twierdzeniem Eulera oraz mod
3^45 mod 49 to reszta z dzielenia 3^45 przez 49
temat niescisly - poprawilem
temat niescisly - poprawilem
zadanie z twierdzeniem Eulera oraz mod
\(\displaystyle{ a=b(mod c) a-b=kc}\)
masz poprostu znaleźć resztę z dzielenia liczby \(\displaystyle{ 3^{45}}\) przez \(\displaystyle{ 49}\)
a robi sie to tak
\(\displaystyle{ 3^{\phi (49)}=1(mod 49) 3^{42}=1(mod 49) 3^{45}=27(mod 49)}\)
masz poprostu znaleźć resztę z dzielenia liczby \(\displaystyle{ 3^{45}}\) przez \(\displaystyle{ 49}\)
a robi sie to tak
\(\displaystyle{ 3^{\phi (49)}=1(mod 49) 3^{42}=1(mod 49) 3^{45}=27(mod 49)}\)
