Czy istnieje taka średnica, dla której obwód koła wyniesie jakąś liczbę skończoną ? Jeśli tak to dlaczego używamy do obliczeń liczby \(\displaystyle{ \pi}\) zamiast jakiejś innej proporcji, która byłaby dokładna?
Np :
Jeśli jest okrąg o średnicy 1 to jego obwód jest równy \(\displaystyle{ \pi}\)
ale NA PRZYKŁAD(czysto teoretycznie, bez liczenia) :
Jeśli jest okrąg o średnicy X to jest obwód jest równy *jakaś normalna liczba* (zamiast pi)
Zniknął by cały problem z liczbą \(\displaystyle{ \pi}\) ale zamiast tego musielibyśmy układać dodatkowe proporcję ponieważ \(\displaystyle{ X \neq 1}\). Zastanawiam się czy to w ogóle ma sens, bo te proporcję też mogłyby się okazać mocno niedokładne. Co o tym myślicie ?
Liczba PI
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Liczba PI
Dla każdej średnicy obwód jest skończony.aifam10 pisze:Czy istnieje taka średnica, dla której obwód koła wyniesie jakąś liczbę skończoną ? Jeśli tak to dlaczego używamy do obliczeń liczby \(\displaystyle{ \pi}\) zamiast jakiejś innej proporcji, która byłaby dokładna?
Dlaczego \(\displaystyle{ \pi}\)? Bo to jest stała proporcjonalności wiążąca stosunek obwodu do średnicy każdego okręgu.
\(\displaystyle{ X=\frac{1}{\pi}}\).aifam10 pisze: Jeśli jest okrąg o średnicy 1 to jego obwód jest równy \(\displaystyle{ \pi}\)
ale NA PRZYKŁAD(czysto teoretycznie, bez liczenia) :
Jeśli jest okrąg o średnicy X to jest obwód jest równy *jakaś normalna liczba* (zamiast pi)
P.S. Zdefiniuj normalną liczbę.
Ja nie widzę za wiele sensu w cytowanym fragmencie.aifam10 pisze: Zniknął by cały problem z liczbą \(\displaystyle{ \pi}\) ale zamiast tego musielibyśmy układać dodatkowe proporcję ponieważ \(\displaystyle{ X \neq 1}\). Zastanawiam się czy to w ogóle ma sens, bo te proporcję też mogłyby się okazać mocno niedokładne. Co o tym myślicie ?
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
Liczba PI
Obwód koła jest zawsze liczbą skończoną. Czy masz na myśli liczby wymierne? Co gdyby rozważyć okrąg o promieniu \(\displaystyle{ \frac{1}{\pi}}\)?
OK, Z tego co wiem, to nie wiadomo czy \(\displaystyle{ \frac{1}{\pi}}\) jest normalna.yorgin pisze: P.S. Zdefiniuj normalną liczbę.
