Witam. Mam 3 zadanka i licze na waszą pomoc... szczerze mówiąc to z fizyki jestem słaby i jakoś za nią nie przepadam.. ;/
1. Wyjaśnij, dlaczego latem piasek na słonecznej plaży ma wyższą temperaturę niżwoda w jeziorze lub morzu.. ?
2. Oblicz, ile wody o temperaturze \(\displaystyle{ 10^{o}C}\) należy wlać do 5l wody o temperaturze \(\displaystyle{ 60^{o}C}\), aby temperatura wody wyniosła \(\displaystyle{ 30^{0}C}\).
3. Oblicz, jaka będzie temperatura końcowa wody, gdy do 10l wody o temperaturze \(\displaystyle{ 10^{o}C}\) włożymy 1kg stali o temperaturze \(\displaystyle{ 200^{o}C}\). Ciepło właściwe wody \(\displaystyle{ c_{w}=4200\frac{J}{kg K}}\) ciepło właściwe stali \(\displaystyle{ c_{s}=447\frac{J}{kg K}}\)
Ciepło...
- Proto
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 15 lut 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 1 raz
Ciepło...
1. Glownie ze wzgledu na mase tego piasku i cieplo wlasciwe ( chodzi mi o warstwe na gorze /pod spodem piasek jest o wiele chlodniejszy/ ). Logiczne chyba jest, ze latwiej ogrzac piasek po ktorym stapamy, niz wode w morzu
2. Ilosc energii oddanej przez ciepla wode (60*C) bedzie rowne ilosci energii pobranej przez wode zimna ( 10*C)
m1-szukana masa
m2-5kg wody cieplej
tp-60*C- temp poczatkowa woy cieplej
tk-30*C- temp koncowa wody cieplej
t-10*c- temp wody zimnej
Qp=Qodd
Cw*m1*ΔT1=Cw*m2*ΔT2 / Cw
m1*(60-10)=5*(60-30)
50*m1=150 / :50
m1= 3l odp: nalezy wlac 3 litry wody
3.
tkw=? -temperatura końcowa wody
mw=10kg - masa wody
ms-1kg masa stali
ts-200*C temp stali ( poczatkowa)
Cw= 4200
Cs=447
podobna sytuacja
Cw*mw*ΔT1= Cs*ms*ΔT2
4200*10*(Tkw-10)=447*1*(200-Tkw)
42000Tkw-420000=89400-447Tkw
42447Tkw=509400 /:42477
Tkw= 12 *C
Temp koncowa wody bedzie wynosic 12*C
2. Ilosc energii oddanej przez ciepla wode (60*C) bedzie rowne ilosci energii pobranej przez wode zimna ( 10*C)
m1-szukana masa
m2-5kg wody cieplej
tp-60*C- temp poczatkowa woy cieplej
tk-30*C- temp koncowa wody cieplej
t-10*c- temp wody zimnej
Qp=Qodd
Cw*m1*ΔT1=Cw*m2*ΔT2 / Cw
m1*(60-10)=5*(60-30)
50*m1=150 / :50
m1= 3l odp: nalezy wlac 3 litry wody
3.
tkw=? -temperatura końcowa wody
mw=10kg - masa wody
ms-1kg masa stali
ts-200*C temp stali ( poczatkowa)
Cw= 4200
Cs=447
podobna sytuacja
Cw*mw*ΔT1= Cs*ms*ΔT2
4200*10*(Tkw-10)=447*1*(200-Tkw)
42000Tkw-420000=89400-447Tkw
42447Tkw=509400 /:42477
Tkw= 12 *C
Temp koncowa wody bedzie wynosic 12*C