oblicz pole plaszczyzny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

oblicz pole plaszczyzny

Post autor: cytrynka114 »

poprosze o wynik

stozek, ktorego przekroj osiowy jest trojkatem rownobocznym o boku 16 przecieto plaszczyzna przechodzaca przez srodek wysokosci i nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni. oblicz pole otrzymanego przekroju.-- 24 mar 2014, o 20:33 --czy to bedzie \(\displaystyle{ 32 \sqrt{3}}\)?

jezeli nie to prosze o wskazowke jak mam zaznczayc ten przekroj
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2774
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

oblicz pole plaszczyzny

Post autor: Sherlock »

Treść zadania dobrze przepisana? O kąt nachylenia płaszczyzny chodzi...
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

oblicz pole plaszczyzny

Post autor: cytrynka114 »

Treść jak najbardziej dobrze przepisana.
Wiem, że wynik jest zły
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

oblicz pole plaszczyzny

Post autor: matematyk1995 »

Przekrój będzie którąś z krzywych stożkowych.

Kod: Zaznacz cały

http://www.zobaczycmatematyke.krk.pl/przyklady/Kukula/index.html


Ale jak obliczyć pole.. nie mam pojęcia.

Edit:

W tym przypadku chyba parabola o ile się nie mylę.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2774
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

oblicz pole plaszczyzny

Post autor: Sherlock »

Kąt tworzącej i płaszczyzny wynosi 60 stopni, kąt przekroju taki sam... Coś się nie zgadza.
Kąt nachylenia winien być mniejszy niż 60 stopni (przekrój będzie elipsą).
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4386
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 789 razy

oblicz pole plaszczyzny

Post autor: kropka+ »

Sherlock pisze: Kąt nachylenia winien być mniejszy niż 60 stopni (przekrój będzie elipsą).
Dlaczego? Przekroili go równolegle do jednej z tworzących.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2774
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

oblicz pole plaszczyzny

Post autor: Sherlock »

kropka+ pisze:
Sherlock pisze: Kąt nachylenia winien być mniejszy niż 60 stopni (przekrój będzie elipsą).
Dlaczego? Przekroili go równolegle do jednej z tworzących.
Racja, przyjąłem inny przekrój.
Przekrojem będzie parabola. Zadanie sprowadza się do wyliczenia długości odcinków AB i CD. Potem kwadratura paraboli (4/3 pola trójkąta ACD, 342650.htm)
stozek.jpg
stozek.jpg (11.44 KiB) Przejrzano 1205 razy
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4386
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 789 razy

oblicz pole plaszczyzny

Post autor: kropka+ »

Ładny rysunek Przekrojem jest część elipsy.
Edit. W tym linku jednak podali, że to parabola.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2774
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

oblicz pole plaszczyzny

Post autor: Sherlock »

Tak, parabola (przekrój płaszczyzny równoległy do tworzącej).
Pole przekroju: \(\displaystyle{ \frac{4}{3} \cdot \frac{1}{2} \cdot |CD| \cdot |AH|= \frac{2}{3} \cdot 8 \sqrt{3} \cdot 12= 64 \sqrt{3}}\)

PS znając całki możesz wrzucić parabolę do układu współrzędnych i policzyć pole z całki oznaczonej.
kropka+ pisze:Ładny rysunek
dzięki, w Blenderze wykonany
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4386
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 789 razy

oblicz pole plaszczyzny

Post autor: kropka+ »

Nie sprawdzałam obliczeń, ale zastanawia mnie to, że cytrynka114 podała wynik dokładnie dwa razy mniejszy.
ODPOWIEDZ