Sprawdzić czy rodzina podzbiorów tworzy topologię.

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
marabuta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 24 lut 2009, o 12:47
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

Sprawdzić czy rodzina podzbiorów tworzy topologię.

Post autor: marabuta »

Niech \(\displaystyle{ X=(-1;1)}\), \(\displaystyle{ \tau=\lbrace A \subset X: A \neq \emptyset \wedge \inf A + \sup A <0,01} \rbrace \cup \lbrace \emptyset \rbrace}\).
Sprawdzić czy \(\displaystyle{ \left( X,\tau \right)}\) jest przestrzenią topologiczną.
Ostatnio zmieniony 9 mar 2014, o 15:11 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Sprawdzić czy rodzina podzbiorów tworzy topologię.

Post autor: a4karo »

No i co zrobiłaś
marabuta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 24 lut 2009, o 12:47
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

Sprawdzić czy rodzina podzbiorów tworzy topologię.

Post autor: marabuta »

1. \(\displaystyle{ \emptyset \in \tau}\) - z definicji
\(\displaystyle{ X \in \tau}\) ponieważ
\(\displaystyle{ infA=-1, supA=1 \ \ \ infA+supA=0 < 0,01}\)
2. Jeśli \(\displaystyle{ U_{1}, U_{2} \in \tau}\) to \(\displaystyle{ U_{1} \cap U _{2} \in \tau}\)
I tutaj jest największy problem, bo co wymyślam jakieś dwa zbiory to one należą do \(\displaystyle{ \tau}\). Także chyba ten drugi warunek jest spełniony (bo nie umiem znaleźć kontrprzykładu). Tylko jak to matematycznie udowodnić?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Sprawdzić czy rodzina podzbiorów tworzy topologię.

Post autor: a4karo »

pewnie myślisz tylko o odcinkach. A pomyśl o zbiorach, które składaja sie tylko z dwóch punktów
ODPOWIEDZ