Wyznacz kąt
Wyznacz kąt
W zadaniu mam wyznaczyć kąt. Doszedłem do tego, że jego tangens wynosi 0,8. Czy da się na tej podstawie wyrazić miarę kąta bez przybliżania? (na poziomie liceum).
Ostatnio zmieniony 7 mar 2014, o 14:32 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj wyrażeń matematycznych w nazwach tematów.
Powód: Nie używaj wyrażeń matematycznych w nazwach tematów.
-
Dilectus
- Użytkownik

- Posty: 2649
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 370 razy
Wyznacz kąt
Albo znaleźć w tablicach...Nie, powinieneś zostawić to w takiej postaci lub obliczyć na kalkulatorze obliczającym tangens
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Wyznacz kąt
Nasuwa się ciekawe pytanie: co to znaczy "bez przybliżania"?
Czy hipotetyczna odpowiedź \(\displaystyle{ \frac{29}{135}\pi}\) jest bez przybliżania?
Czy hipotetyczna odpowiedź \(\displaystyle{ \frac{29}{135}\pi}\) jest bez przybliżania?

