Konkurs kuratoryjny 2013/14 w opolskim

Wojewódzkie. Regionalne. Miejskie. Szkolne. Klasowe;)
radosz99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 19 sty 2014, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Otmuchów

Konkurs kuratoryjny 2013/14 w opolskim

Post autor: radosz99 »

Mam pytanie czy ktoś z was jest z województwa opolskiego i startował może w zawodach kuratoryjnych stopnia gminnego/miejskiego z tego właśnie województwa?
Jeśli tak, to moglibyście się podzielić wrażeniami

Tu zadania:

Zadanie 1:
Wśród liczb dwucyfrowych znajdują się liczby, które mają cyfrę jedności większą od cyfry dziesiątek (nieprawdopodobne, a jednak). Jeżeli w niektórych z tych liczb przestawimy cyfry, to otrzymamy liczbę o 36 większą. Znajdź wszystkie liczby dwucyfrowe mające tę własność.

Zadanie 2:
Oblicz, jaki kapitał ulokował pan Anatol w banku ALFA na 3% w stosunku roczny, a jaki- w banku BETA na 3,5% w stosunku roczny, jeśli w sumie ulokował 100.000 zł, a po roku- dzięki odsetkom- jego dochód wyniósł 3.400 zł.

Zadanie 3:
Rozważane trapezy mają po 2 kąty proste i 3 kolejne boki o długościach :
2 dm, 2 dm i 4 dm
Oblicz długość czwartego boku w każdym trapezie, który ma określone wcześniej właściwości.

Zadanie 4:
Wyznacz wszystkie liczby całkowite a dla których wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{a ^{2} +3 }{a}}\) ma wartości całkowite.

Zadanie 5:
Wykres funkcji liniowej y=ax+b dla pewnych wartości a i b przechodzi przez punkty A=(1,3) i B=(-1,-1). Naszkicuj dla tych wartości a i b wykres funkcji liniowej określonej wzorem y=(a-1)x +(b+1).

Zadanie 6:
W trójkącie równoramiennym ABC dwusieczna kąta przy podstawie AB przecina wysokość CD w punkcie O, który dzieli tę wysokość na odcinki o długościach 3dm i 5 dm. Oblicz długości boków tego trójkąta.
ODPOWIEDZ