Rozkladanie permutacji na cykle rozłączne
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Rozkladanie permutacji na cykle rozłączne
Jak rozłożyć permutacje na cykle rozłączne?
\(\displaystyle{ \sigma=(4,3,2,7,8,5,1,6)}\)
\(\displaystyle{ \sigma=(4,3,2,7,8,5,1,6)}\)
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozkladanie permutacji na cykle rozłączne
Zaczynasz od lewej strony i wypisujesz kolejne elementy cyklu:
\(\displaystyle{ 1 \rightarrow 4}\)
Teraz z \(\displaystyle{ \sigma}\) odczytujemy, że \(\displaystyle{ 4\rightarrow 7}\), więc póki co mamy
\(\displaystyle{ 1\rightarrow 4\rightarrow 7}\)
Teraz patrząc na \(\displaystyle{ \sigma}\) mamy \(\displaystyle{ 7\rightarrow 1}\) więc mamy powrót do jedynki i pierwszy cykl się zamyka.
Drugi cykl zaczyna się od pierwszego niewykorzystanego w poprzednim elementu, czyli od drugiej pozycji.
Mamy \(\displaystyle{ 2\rightarrow 3}\)
Dokończ resztę.
\(\displaystyle{ 1 \rightarrow 4}\)
Teraz z \(\displaystyle{ \sigma}\) odczytujemy, że \(\displaystyle{ 4\rightarrow 7}\), więc póki co mamy
\(\displaystyle{ 1\rightarrow 4\rightarrow 7}\)
Teraz patrząc na \(\displaystyle{ \sigma}\) mamy \(\displaystyle{ 7\rightarrow 1}\) więc mamy powrót do jedynki i pierwszy cykl się zamyka.
Drugi cykl zaczyna się od pierwszego niewykorzystanego w poprzednim elementu, czyli od drugiej pozycji.
Mamy \(\displaystyle{ 2\rightarrow 3}\)
Dokończ resztę.
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Rozkladanie permutacji na cykle rozłączne
\(\displaystyle{ 2 \rightarrow 3 \rightarrow 2}\) i cykl się zamyka, tak?
Potem mamy jeszcze dwa cykle:
\(\displaystyle{ 6 \rightarrow 8 \rightarrow 6}\)
\(\displaystyle{ 5 \rightarrow 5}\)
Dobrze?
Potem mamy jeszcze dwa cykle:
\(\displaystyle{ 6 \rightarrow 8 \rightarrow 6}\)
\(\displaystyle{ 5 \rightarrow 5}\)
Dobrze?
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozkladanie permutacji na cykle rozłączne
Ok.Poszukujaca pisze:\(\displaystyle{ 2 \rightarrow 3 \rightarrow 2}\) i cykl się zamyka, tak?
Źle. Jeszcze raz ten kawałek.Poszukujaca pisze: \(\displaystyle{ 6 \rightarrow 8 \rightarrow 6}\)
\(\displaystyle{ 5 \rightarrow 5}\)
Dobrze?
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Rozkladanie permutacji na cykle rozłączne
\(\displaystyle{ 5 \rightarrow 8 \rightarrow 6 \rightarrow 5}\)
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozkladanie permutacji na cykle rozłączne
Świetnie.
Uwaga końcowa - zapisanie wszystkich cykli jako permutacji tak, by mieć
\(\displaystyle{ \sigma=(4,3,2,7,8,5,1,6)=\ldots}\)
Czytaj - podaj odpowiedź.
Uwaga końcowa - zapisanie wszystkich cykli jako permutacji tak, by mieć
\(\displaystyle{ \sigma=(4,3,2,7,8,5,1,6)=\ldots}\)
Czytaj - podaj odpowiedź.
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Rozkladanie permutacji na cykle rozłączne
To znaczy? Jak mogę połączyć te wszytskie cykle i zapisać w postaci permutacji?
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozkladanie permutacji na cykle rozłączne
Zapisując ją jako iloczyn cykli rozłącznych.-- 13 lutego 2014, 20:51 --Każdy cykl ze strzałek przerób na permutacje i zapisz wyjściową jako iloczyn cykli.
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Rozkladanie permutacji na cykle rozłączne
Może być tak?
\(\displaystyle{ (4,3,2,7,8,5,1,6)=(1,4,7)(2,3)(5,8,6)}\)
\(\displaystyle{ (4,3,2,7,8,5,1,6)=(1,4,7)(2,3)(5,8,6)}\)