Dowód monotoniczności

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
SzalonyMatematyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 1 sty 2014, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 8 razy

Dowód monotoniczności

Post autor: SzalonyMatematyk »

Udowodnić, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=6^x-5^x}\) jest rosnąca w przedziale \(\displaystyle{ [0,infty)}\). Niby to oczywiste, ale nie wiem jak formalny dowód zrobić. Jakieś wskazówki?
Simon86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 39 razy

Dowód monotoniczności

Post autor: Simon86 »

\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x_{1}, x_{2} \in D_{f}} x_{1} < x_{2} \Rightarrow f\left( x_{1}\right) < f\left( x_{2}\right)}\)
SzalonyMatematyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 1 sty 2014, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 8 razy

Dowód monotoniczności

Post autor: SzalonyMatematyk »

To wiem, co dalej?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

Dowód monotoniczności

Post autor: »

Jeśli \(\displaystyle{ a>b>0}\), to:
\(\displaystyle{ 6^a>5^a}\)
i
\(\displaystyle{ 1-6^{b-a}>1- 5^{b-a}}\)

Wymnóż te nierówności stronami (co wolno zrobić, bo wszystko dodatnie) i wywnioskuj stąd tezę.

Q.
Simon86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 39 razy

Dowód monotoniczności

Post autor: Simon86 »

Według mnie wystarczyło by uprościć np. wyrażenie:

\(\displaystyle{ f\left( x \right) - f\left( x + 1\right)}\)

I jeśli:

\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x \in R^{+}} f\left( x \right) - f\left( x + 1\right) < 0}\)

to funkcja jest rosnąca.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

Dowód monotoniczności

Post autor: »

Simon86 pisze:I jeśli:
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x \in R^{+}} f\left( x \right) - f\left( x + 1\right) < 0}\)
to funkcja jest rosnąca.
Oczywiście to nieprawda.

Q.
Simon86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 39 razy

Dowód monotoniczności

Post autor: Simon86 »

Myślałem że to wynika z definicji funkcji rosnącej którą napisałem wcześniej.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

Dowód monotoniczności

Post autor: »

To przyjrzyj się funkcji:
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} x \ \textrm{gdy} \ x\in \mathbb{Q} \\ x-1 \ \textrm{gdy} \ x\in \mathbb{R}\setminus \mathbb{Q} \end{cases}}\)
dla której \(\displaystyle{ f(x)-f(x+1)}\) jest zawsze równe \(\displaystyle{ -1}\), ale która nie jest rosnąca.

Q.
SzalonyMatematyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 1 sty 2014, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 8 razy

Dowód monotoniczności

Post autor: SzalonyMatematyk »

Dziękuję za pomoc, już wszystko jasne.
ODPOWIEDZ