granica ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
malyxxl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 27 mar 2008, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

granica ciągu

Post autor: malyxxl »

witam. mam policzyć granicę takiego ciągu: \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left[ n \left( \cos \frac{3}{ \sqrt{n} }-1 \right) \right]}\)

wydaje mi się że trzeba zastosować tw. o trzech ciągach, robię to w taki sposób:
\(\displaystyle{ \frac{-2}{ \frac{1}{n} } \le \lim_{n \to \infty } \left[ n \left( \cos \frac{3}{ \sqrt{n} }-1 \right) \right] \le \frac{0}{ \frac{1}{n} }}\)
i teraz wydaje mi się że lewa strona dąży do nieskończoności, a po prawej jest symbol nieoznaczony zero przez zero. no i troszkę zgłupialem. mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak to trzeba ruszyć?
Ostatnio zmieniony 6 lut 2014, o 10:00 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

granica ciągu

Post autor: piasek101 »

Wrzucić \(\displaystyle{ n}\) do mianownika (jako \(\displaystyle{ 1/n}\)) podstawić \(\displaystyle{ \frac{3}{\sqrt n}=t}\); raz de l'Hospital i jest \(\displaystyle{ (-4,5)}\)
ODPOWIEDZ