Mam takie równanko:
\(\displaystyle{ \log_2x+2\sqrt{\log_2x}=8}\)
Rozwiązywałam to tak:
Założenia:
\(\displaystyle{ x>0\, \, \log_2x\geq 0}\)
\(\displaystyle{ x\geq 1}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 2\cdot \sqrt{\log_2x}=8-\log_2x}\)
\(\displaystyle{ 4\log_2x=64-16\log_2x+(\log_2x)^2}\)
\(\displaystyle{ (\log_2x)^2-20\log_2x+64=0}\)
Układ równań:
\(\displaystyle{ \log_2x=t}\)
\(\displaystyle{ t^2-20t+64=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=400-256=144}\)
\(\displaystyle{ t_1=4\, \, t_2=16}\)
\(\displaystyle{ \log_2x=4\, \, \log_2x=16}\)
\(\displaystyle{ x=16\, \, x=65536}\)
Rozwiązaniem może być tylko x=16, ale nie wiem, dlaczego otrzymałam jeszcze drugą możliwość. Czy popełniłam gdzieś błąd? Czy może weryfikacji rozwiązania dokonujemy dopiero na końcu, podstawiając do postaci wyjściowej równania?
Rozwiąż równanie logarytmiczne log_2(x)+2\sqrt{log_2(x)}
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Rozwiąż równanie logarytmiczne log_2(x)+2\sqrt{log_2(x)}
Eh... Zapoznaj się z oznaczeniami.... Poprawiłem...
Odnośnie zadania: Przy podnoszeniu równania stronami do kwadratu dodałeś pierwiastek. Taka metoda nazywa się "analiza starożytnych" - po rozwiązaniu musisz po prostu sprawdzić, czy wynik się zgadza.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Kod: Zaznacz cały
<sub>DOLNY INDEKS</sub>
<sup>GÓRNY INDEKS</sup>
sqrt - pierwiastek kwadratowyPozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- Nefertiti
- Użytkownik

- Posty: 42
- Rejestracja: 31 paź 2004, o 23:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie logarytmiczne log_2(x)+2\sqrt{log_2(x)}
Dzięki za poprawki i za pomoc. Obiecuję, że zajrzę do oznaczeń.
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Rozwiąż równanie logarytmiczne log_2(x)+2\sqrt{log_2(x)}
Moze inaczej to zrobić ... wtedy lepiej widać
Dziedzina już ustalona. Przejdźmy do równania:
Przyjmijmy, ze \(\displaystyle{ t=\sqrt{\log_{2}x}}\)
Mamy wtedy równanie:
\(\displaystyle{ t^2+2t-8=0}\)
\(\displaystyle{ (t-2)(t+4)=0}\)
Czyli
\(\displaystyle{ \sqrt{\log_{2}x}=2}\) lub \(\displaystyle{ \sqrt{\log_{2}x}=-4}\)
W drugim mamy sprzeczność ponieważ pierwiastek jest zawsze liczbą dodatnią zostaje tylko \(\displaystyle{ x=16}\).
Dziedzina już ustalona. Przejdźmy do równania:
Przyjmijmy, ze \(\displaystyle{ t=\sqrt{\log_{2}x}}\)
Mamy wtedy równanie:
\(\displaystyle{ t^2+2t-8=0}\)
\(\displaystyle{ (t-2)(t+4)=0}\)
Czyli
\(\displaystyle{ \sqrt{\log_{2}x}=2}\) lub \(\displaystyle{ \sqrt{\log_{2}x}=-4}\)
W drugim mamy sprzeczność ponieważ pierwiastek jest zawsze liczbą dodatnią zostaje tylko \(\displaystyle{ x=16}\).
