jak się zabrać za te obliczenia?
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x}{sin\left( x ^{2}+1 \right) } dx}\)
całka z sinusem w mianowniku
-
mycha-mycha1
- Użytkownik

- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6953
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
całka z sinusem w mianowniku
Podstaw \(\displaystyle{ t=x^2+1}\)
Następnie możesz podstawieniem \(\displaystyle{ u=\cos{t}}\)
albo skorzystać z tego że \(\displaystyle{ \sin{x}=2\sin{\left( \frac{x}{2} \right) }\cos{\left( \frac{x}{2} \right) }\\
=2\tan{\left( \frac{x}{2} \right) }\cos^{2}{\left( \frac{x}{2} \right) }}\)
Następnie możesz podstawieniem \(\displaystyle{ u=\cos{t}}\)
albo skorzystać z tego że \(\displaystyle{ \sin{x}=2\sin{\left( \frac{x}{2} \right) }\cos{\left( \frac{x}{2} \right) }\\
=2\tan{\left( \frac{x}{2} \right) }\cos^{2}{\left( \frac{x}{2} \right) }}\)