jak narysowac drzewko

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: dzun »

Witam,
mam wielką prośbę o narysowanie drzewka do tego zadania i jego objaśnienie:
W koszu jest 6 jabłek i pewna liczba gruszek. Z kosza wyjmujemy 2 owoce. Prawdopodobieństwo, że wśród wybranych owoców jest jabłko i gruszka wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{7}}\) Ile gruszek jest w tym koszu jeśli jest ich więcej niż jabłek.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: piasek101 »

Pierwszy poziom - losowanie pierwszego owocu; gałąź lewa - wylosowanie jabłka (jakie prawdopodobieństwo ?); gałąź prawa - gruszki (jakie p-stwo ?)

Podaj obadamy i podpowiemy dalej.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: dzun »

poważnie nie wiem jak sie zabrac
mam tak:
\(\displaystyle{ L galaz:
\frac{n}{6 + n}}\)


\(\displaystyle{ P galaz:
\frac{6}{6 + n}}\)


potrzebuje tego pilnie
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: piasek101 »

Ok (tylko strony lewa i prawa zamieniłeś) - trzymajmy się tego jak jest teraz.

Drugi poziom gałązek - losowanie drugiego owocu.

Od lewej w lewo (1) wylosowanie gruszki; od lewej w prawo (2) jabłka.

Od prawej w lewo (3) gruszki; od prawej w prawo (4) jabłka.

I podajesz p- stwa od 1 do 4.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: dzun »

dzieki mozesz to narysowac?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: piasek101 »

Podaj prawdopodobieństwa od (1) do (4).
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: dzun »

L
(1) \(\displaystyle{ \frac{n - 1}{5 + n}}\)
(2) \(\displaystyle{ \frac{5}{5 + n}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: piasek101 »

(2) w liczniku 6
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: dzun »

czemu?
jak zrobic druga galaz?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: piasek101 »

Bo jako pierwszą wylosowano gruszkę - więc jest nadal 6 jabłek. Poza tym prawdopodobieństwa na (1) i (2) razem mają dać jeden.

Masz :
(3)
\(\displaystyle{ \frac{n}{n+5}}\)

(4)
\(\displaystyle{ \frac{5}{n+5}}\)
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: dzun »

dzieki!
mozesz wytlumaczyc jeszcze to zadanie?

Ze zbioru \(\displaystyle{ {-3;-2;0;1;2;3}}\) losujemy kolejno bez zwracania współczynniki we wzorze funkcji liniowej \(\displaystyle{ F(x)=ax+b}\). Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymana funkcja f:

a') jest rosnąca i jej wykres przechodzi przez pkt \(\displaystyle{ P(0; -3)}\)
a)dla argumentu 1 przyjmuje wartość dodatnią
b)jest funkcją stałą
c)ma wykres przecinający oś OY ponieżej punktu(0;2)
a) jest rosnąca i jej wykres przechodzi przez pkt \(\displaystyle{ P(0; -3)}\)

są 4 takie liczby, więc jak zapisać prawdopodobieństwo (wynik \(\displaystyle{ 0,1}\))?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: piasek101 »

Podobne :
265252.htm
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: dzun »

ale tam są złe wyniki, poza tym nie wiem jak to zapisać, mam w a' 4 możliwości, jak zapisać to jako prawdopodobieństwo, jaka jest moc omegi? jak zapisuje \(\displaystyle{ \frac{4}{7}}\) jest źle
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: piasek101 »

a') pierwsza dodatnia i (jednocześnie) druga to (-3).

Do tego dorabiasz (i podajesz) p-stwa; słowo ,, i " podpowiada co z nimi zrobić.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

jak narysowac drzewko

Post autor: dzun »

mozesz jasniej?
ODPOWIEDZ