Rozwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bekisssablex3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: bekisssablex3 »

a)\(\displaystyle{ z^2+z+1=0}\)
b)\(\displaystyle{ z^{4}+1=0}\)
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4398
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: leszczu450 »

bekisssablex3, w czym problem? Delta i miejsca zerowe. Z tym,że ujemną deltą się nie przejmujemy bo \(\displaystyle{ i^2=-1}\).
bekisssablex3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: bekisssablex3 »

czyli w pierwszym bedzie \(\displaystyle{ \left| \Delta\right| = \sqrt{3} i}\) i szukam dalej \(\displaystyle{ z_1, z_2}\)?
a w tym
\(\displaystyle{ z^{4}+1=0}\) ?
Jest \(\displaystyle{ z^{2}=i}\) ....?i
Ostatnio zmieniony 23 sty 2014, o 10:41 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4398
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: leszczu450 »

bekisssablex3, w a) dokładnie tak jak mówisz. Nad B) pomyśl.
bekisssablex3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: bekisssablex3 »

Co do b) nie mam dalej właśnie pomysłu....
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ z^4+1^4=...}\) rozłóż ze wzoru \(\displaystyle{ a^2-b^2}\)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6954
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1254 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Mariusz M »

piasek101 pisze:\(\displaystyle{ z^4+1^4=...}\) rozłóż ze wzoru \(\displaystyle{ a^2-b^2}\)
Wygodniej użyć wzoru de Moivre
ODPOWIEDZ