Czy podana liczba jest podzielna przez 10?
a) 6^2003 - 6
b) 5^2003 - 5
c) 4^2003 - 4
d) 7^2003 - 7
Zalezy mi na zrozumieniu tego zadania, wiec bardzo prosze o slowa wytlumaczenia
POzdr. z gory dzieki na odp.
(4 zadania) Sprawdz podzielność liczb przez 10
-
Gość
(4 zadania) Sprawdz podzielność liczb przez 10
Sluchaj jest soc takiego co pomoze tobie to zrozumiec. Wystarczy obliczyc koncowe liczby i odjac to co trzeba aby zobaczyc czy calosc dzieli sie przez 10. Za przyklad dam jakies liczby na ktorych ja to zrozumialem. Powiedzmy 2002^2004
Patrz:
2^1=2, 2^2=4, 2^3=8, 2^4=16 | 2^5=32, 2^6=_4, 2^7=__8 ... Jak widzisz powstaje taki ciag liczb, to jest przy nie zaleznie jakiej liczbie ktora podnosi inna liczbe.
Jak widzisz w przykladzie a) wystarczy zrobic 6^3=216, 216-6=200 i dzieli sie przez 10. Tylko to nas interesuje. Ta sama zasada obliczana ostatnich liczb dziala w twoim przypadku i rozwiazujemy sposobem jak wyzej. Wyliczasz poprostu ostatnie liczby i przez to wiesz przez co liczba sie dzieli. Dalej to samo bedzie wychodzic.
Patrz:
2^1=2, 2^2=4, 2^3=8, 2^4=16 | 2^5=32, 2^6=_4, 2^7=__8 ... Jak widzisz powstaje taki ciag liczb, to jest przy nie zaleznie jakiej liczbie ktora podnosi inna liczbe.
Jak widzisz w przykladzie a) wystarczy zrobic 6^3=216, 216-6=200 i dzieli sie przez 10. Tylko to nas interesuje. Ta sama zasada obliczana ostatnich liczb dziala w twoim przypadku i rozwiazujemy sposobem jak wyzej. Wyliczasz poprostu ostatnie liczby i przez to wiesz przez co liczba sie dzieli. Dalej to samo bedzie wychodzic.
-
marshal
- Użytkownik

- Posty: 871
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
(4 zadania) Sprawdz podzielność liczb przez 10
pisz konkretne tematy postow!!
Ten poprawilem, nastepnym razem usune...
Ten poprawilem, nastepnym razem usune...
(4 zadania) Sprawdz podzielność liczb przez 10
Wielkie dzieki za szybka odpowiedz.
Jestem tu nowy, nastepnym razem bede konkretnie nazywal tematy wiadomosci.
Pozdr.
Jestem tu nowy, nastepnym razem bede konkretnie nazywal tematy wiadomosci.
Pozdr.
-
Gość
(4 zadania) Sprawdz podzielność liczb przez 10
a tak
zauważ że w 6^x zawsze jest 6 na końcu jeśli odejmiesz 6 masz zero dzieli się przez dziesięć
b to samo
c 4^1=4
4^2=16
4^3=64 czyli 4^2003 ma na końcu 4 tak
d7^1=7
7^2=49
7^3=xx3
7^4=xxx1
7^5=xxx7
T=4
7^2003=7^(T*500+3)=xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx3 czyli po - 7 nie dzieli się przez 10 , ale pzez 6 tak
zauważ że w 6^x zawsze jest 6 na końcu jeśli odejmiesz 6 masz zero dzieli się przez dziesięć
b to samo
c 4^1=4
4^2=16
4^3=64 czyli 4^2003 ma na końcu 4 tak
d7^1=7
7^2=49
7^3=xx3
7^4=xxx1
7^5=xxx7
T=4
7^2003=7^(T*500+3)=xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx3 czyli po - 7 nie dzieli się przez 10 , ale pzez 6 tak
