[Funkcje] Udowodnić że zachodzi równość

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
cyberciq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 449
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 43 razy

[Funkcje] Udowodnić że zachodzi równość

Post autor: cyberciq »

Dane są funkcje \(\displaystyle{ f,g 0,2) \rightarrow (0,2)}\). Dla każdego \(\displaystyle{ x \in (0,2)}\) zachodzi \(\displaystyle{ f\left( g\left( x\right) \right) =g\left( f\left( x\right) \right) =x}\) oraz \(\displaystyle{ f(x)+g(x)=2x}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ f(1)=g(1)}\).
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 334
Rejestracja: 31 maja 2008, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 28 razy

[Funkcje] Udowodnić że zachodzi równość

Post autor: Panda »

Ogólny szkic:
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ