Witam,
Mam do rozwiązania 3 zadania z liczb zespolonych
1)Znaleźć na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów określonych warunkami
\(\displaystyle{ a)\left| z-i\right|+\left| z+i\right| =4}\)
\(\displaystyle{ b) \frac{\left| z-5\right| }{\left| z-1\right| } =1}\)
oraz 2) narysować na płaszczyźnie zespolonej krzywą
\(\displaystyle{ \left| z\right| =2 \pi - Argz}\)
bardzo proszę o jakieś wskazówki. Przy podpunkcie b) próbowałam skorzystać z tego że z=x+iy oraz z definicji modułu ale wyszło że jedno równanie okręgu jest równe drugiemu równaniu, co jest chyba niemożliwe. Z góry dziękuję za pomoc!
Liczby zespolone-interpretacja geometryczna
-
hollywoodhills
- Użytkownik

- Posty: 5
- Rejestracja: 26 paź 2013, o 17:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice