Zbadać granicę funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
platynamen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 01:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdgalk
Podziękował: 11 razy

Zbadać granicę funkcji

Post autor: platynamen »

\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\sqrt{1 - cos x}}{x}}\) chyba granica nie istnieje tylko nie wiem jak się dowodzi formalnie, że nie istnieje.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Zbadać granicę funkcji

Post autor: a4karo »

Ano nie istnieje: policz granicę prawo i lewostronną.
Wsk. Wyraź kosinus przez sinus połowy kąta.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2726
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Zbadać granicę funkcji

Post autor: chris_f »

Jak najbardziej istnieją granice jednostronne. Najpierw pomnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \sqrt{1+\cos x}}\), pod pierwiastkiem dostaniesz sinusa do kwadratu, co da wartość bezwzględną z sinusa, a dalej już łatwo.
ODPOWIEDZ