y=\(\displaystyle{ \sqrt{Ix^{2}-6x+8I}}\)
I...I- to jest wartosc bezwzgledna
czy jest jakis sposob narysowania tej funkcji przez przeksztalcenia, bo ja to bym po prostu zrobila tabelke :p
Jak narysować wykres funkcji sqrt(|x^2-6x+8|) ?
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Jak narysować wykres funkcji sqrt(|x^2-6x+8|) ?
Nie mam pojęcia jak się rysuje funkcje z pierwiastkiem wiem natomiast jak narysować to pod pierwiastkiem.
1. Najpierw rysujemy funkcje \(\displaystyle{ y=x^2}\)
2. Następnie Przekształcamy funkcje do postaci kanonicznej \(\displaystyle{ y=(x-3)^2-1}\). Czyli przesuwamy funkcje \(\displaystyle{ y=x^2}\) o vektor [3,-2].
3. Robimy wartość bezwzględną z przesuniętej funkcji.
Ale jak to jeszcze zpierwiastkować ...
1. Najpierw rysujemy funkcje \(\displaystyle{ y=x^2}\)
2. Następnie Przekształcamy funkcje do postaci kanonicznej \(\displaystyle{ y=(x-3)^2-1}\). Czyli przesuwamy funkcje \(\displaystyle{ y=x^2}\) o vektor [3,-2].
3. Robimy wartość bezwzględną z przesuniętej funkcji.
Ale jak to jeszcze zpierwiastkować ...
- Qwert_il
- Użytkownik

- Posty: 40
- Rejestracja: 13 sty 2005, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iława
- Podziękował: 1 raz
Jak narysować wykres funkcji sqrt(|x^2-6x+8|) ?
mam pomysł:
y=\(\displaystyle{ sqrt{|x^2 -6x+8|}}\)
\(\displaystyle{ y^2=|x^2 - 6x+8|}\)
1. \(\displaystyle{ \{\begin{x^2 - 6x+8>=0}\\{y^2=x^2-6x+8}}\)
2. \(\displaystyle{ \{\begin{x^2 - 6x+8 a "2.":
\(\displaystyle{ \{\begin{(x-2)(x-4)}\)}\)
y=\(\displaystyle{ sqrt{|x^2 -6x+8|}}\)
\(\displaystyle{ y^2=|x^2 - 6x+8|}\)
1. \(\displaystyle{ \{\begin{x^2 - 6x+8>=0}\\{y^2=x^2-6x+8}}\)
2. \(\displaystyle{ \{\begin{x^2 - 6x+8 a "2.":
\(\displaystyle{ \{\begin{(x-2)(x-4)}\)}\)
-
arigo
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Jak narysować wykres funkcji sqrt(|x^2-6x+8|) ?
ad rozwiazania Qwert_il
to ten okrag ma srodek S=(3,0)
pkt 1
\(\displaystyle{ \{\begin{x^2%20-%206x+8%3E=0}\\{y^2=x^2-6x+8}}\)
\(\displaystyle{ x\in(-\infty,2> \cup x\in \cup x\in}\)
to ten okrag ma srodek S=(3,0)
pkt 1
\(\displaystyle{ \{\begin{x^2%20-%206x+8%3E=0}\\{y^2=x^2-6x+8}}\)
\(\displaystyle{ x\in(-\infty,2> \cup x\in \cup x\in}\)
-
Unsurpassed
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 26 gru 2005, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: L-a
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Jak narysować wykres funkcji sqrt(|x^2-6x+8|) ?
Mój matematyk wpadł na ciekawy pomysł.
Oczywiście najpierw zaczynamy od dziedziny naszej funkcji! Skoro \(\displaystyle{ y=\sqrt{|x^{2}-6x+8|}=\sqrt{(x-4)(x+2)}}\), zatem \(\displaystyle{ D_{f} \Longleftrightarrow\; x (- ; 2) \cup (4; + )}\)
Rysujemy więc naszą funkcję w podanym przedziale pomijając zupełnie znak pierwiastka, a oś "igreków" oznaczamy jako ... y� W pierwszym momencie sie smialem i uwazalem, ze kolo sobie ze mnie zarty robi, ale powiedzial, ze jest to naprawde jedna z lepszych metod zobrazowania takiej funkcji, choc na zadnych klasowkach/egzaminach nikt pewnie nam tego nie uzna. Potraktujmy to jako ciekawostke
Oczywiście najpierw zaczynamy od dziedziny naszej funkcji! Skoro \(\displaystyle{ y=\sqrt{|x^{2}-6x+8|}=\sqrt{(x-4)(x+2)}}\), zatem \(\displaystyle{ D_{f} \Longleftrightarrow\; x (- ; 2) \cup (4; + )}\)
Rysujemy więc naszą funkcję w podanym przedziale pomijając zupełnie znak pierwiastka, a oś "igreków" oznaczamy jako ... y� W pierwszym momencie sie smialem i uwazalem, ze kolo sobie ze mnie zarty robi, ale powiedzial, ze jest to naprawde jedna z lepszych metod zobrazowania takiej funkcji, choc na zadnych klasowkach/egzaminach nikt pewnie nam tego nie uzna. Potraktujmy to jako ciekawostke