Powie ktoś jak sprowadzić to do równania liniowego?
\(\displaystyle{ \frac{dx}{dt} = xt^2-t^3x^4}\)
Mi po przekształceniach niestety wychodzi \(\displaystyle{ xt-tx^4}\) a to jest źle.
Mam również problem z takim równaniem:
\(\displaystyle{ (2xe^y+3ye^x)dx+(x^2e^y+3e^x)dy = 0}\)
Chodzi tu o to, że najpierw sprawdza się czy równanie jest zupełne (jest) a potem liczy się całkę oznaczoną, ale mam problem z tymi zagnieżdżeniami funkcji e, czy może ktoś pokazać jak to zrobić ?
Sprowadzenie do równania liniowego i równanie róż.
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Sprowadzenie do równania liniowego i równanie róż.
Pierwsze jest Bernoulliego więc podstawienie
\(\displaystyle{ u=x^{-3}}\)
\(\displaystyle{ (2xe^y+3ye^x)dx+(x^2e^y+3e^x)dy = 0\\
P=2xe^y+3ye^x\\
Q=x^2e^y+3e^x\\
\frac{ \partial P}{ \partial y}=2xe^{y}+3e^{x}\\
\frac{ \partial Q}{ \partial x}=2xe^{y}+3e^{x}\\
\frac{ \partial P}{ \partial y}=\frac{ \partial Q}{ \partial x}\\
\frac{ \partial F}{ \partial x}=2xe^y+3ye^x\\
F\left( x,y\right)=x^2e^{y}+3ye^{x}+\varphi\left( y\right) \\
\frac{ \partial F}{ \partial y}=Q\\
x^{2}e^{y}+3e^{x}+\varphi^{\prime}\left( y\right)=x^2e^y+3e^x\\
\varphi^{\prime}\left( y\right)=0\\
\varphi\left( y\right)=C\\
F\left( x,y\right)=x^2e^{y}+3ye^{x}+C\\}\)
\(\displaystyle{ F\left( x,y\right)=0}\) postać uwikłana rozwiązania
\(\displaystyle{ u=x^{-3}}\)
\(\displaystyle{ (2xe^y+3ye^x)dx+(x^2e^y+3e^x)dy = 0\\
P=2xe^y+3ye^x\\
Q=x^2e^y+3e^x\\
\frac{ \partial P}{ \partial y}=2xe^{y}+3e^{x}\\
\frac{ \partial Q}{ \partial x}=2xe^{y}+3e^{x}\\
\frac{ \partial P}{ \partial y}=\frac{ \partial Q}{ \partial x}\\
\frac{ \partial F}{ \partial x}=2xe^y+3ye^x\\
F\left( x,y\right)=x^2e^{y}+3ye^{x}+\varphi\left( y\right) \\
\frac{ \partial F}{ \partial y}=Q\\
x^{2}e^{y}+3e^{x}+\varphi^{\prime}\left( y\right)=x^2e^y+3e^x\\
\varphi^{\prime}\left( y\right)=0\\
\varphi\left( y\right)=C\\
F\left( x,y\right)=x^2e^{y}+3ye^{x}+C\\}\)
\(\displaystyle{ F\left( x,y\right)=0}\) postać uwikłana rozwiązania
-
taktofon
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 6 lut 2012, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Sprowadzenie do równania liniowego i równanie róż.
Możesz rozwinąć kwestię co dalej zrobić z tym pierwszym ?
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Sprowadzenie do równania liniowego i równanie róż.
\(\displaystyle{ \frac{dx}{dt} = xt^2-t^3x^4\\
u=x^{-3}\\
\frac{ \mbox{d}u}{ \mbox{d}t}= \frac{-3}{x^{4}} \cdot \frac{ \mbox{d}x }{ \mbox{d}t}\\
\frac{dx}{dt} \cdot \frac{1}{x^4} = t^2 \cdot \frac{1}{x^3} -t^3\\
-3\frac{dx}{dt} \cdot \frac{1}{x^4}=-3t^2\cdot \frac{1}{x^3}+3t^3\\
u^{\prime}=-3t^2u+3t^3}\)
i masz równanie liniowe
u=x^{-3}\\
\frac{ \mbox{d}u}{ \mbox{d}t}= \frac{-3}{x^{4}} \cdot \frac{ \mbox{d}x }{ \mbox{d}t}\\
\frac{dx}{dt} \cdot \frac{1}{x^4} = t^2 \cdot \frac{1}{x^3} -t^3\\
-3\frac{dx}{dt} \cdot \frac{1}{x^4}=-3t^2\cdot \frac{1}{x^3}+3t^3\\
u^{\prime}=-3t^2u+3t^3}\)
i masz równanie liniowe