Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
seiwopurk 1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 10 sty 2014, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: seiwopurk 1 »

Witam.
Jestem początkującym, więc proszę o odpowiedź, bo w internecie nie znajduję.
(1.) Chodzi o to jakie są osie współrzędnych funkcji dzeta Riemanna, taka że jedna pokazuje jej wartość. Bo nie rozumiem tego jak wygląda przykładowe zero zespolone(nietrywialne?) tej funkcji na wykresie oraz gdzie jest ta prosta \(\displaystyle{ R=\frac12}\).
(2.) Prosiłbym również o podanie razem z rozwiązaniem przykładowego zespolonego zera funkcji dzeta Riemanna. Chodzi mi o tę sławną hipotezę Riemanna
Dziękuje.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, o 19:55 przez seiwopurk 1, łącznie zmieniany 2 razy.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: bartek118 »

(1) Funkcja ta jest określona na prawie całym \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) o wartościach w \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\), zatem wykres jest czterowymiarowy, a co za tym idzie - nie da się go ot tak narysować.
seiwopurk 1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 10 sty 2014, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: seiwopurk 1 »

A nie jest przypadkiem tak, że ma trzy współrzędne \(\displaystyle{ a,b,c: a=\zeta(z), b=Re, c=Im}\)?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, o 20:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: bartek118 »

Nie
seiwopurk 1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 10 sty 2014, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: seiwopurk 1 »

bartek118 pisze:(1) Funkcja ta jest określona na prawie całym \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) o wartościach w \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\), zatem wykres jest czterowymiarowy, a co za tym idzie - nie da się go ot tak narysować.
Nie rozumiem, a gdzie tu część urojona? Chodzi mi o funkcje dzeta Riemanna.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: bartek118 »

Jaka część urojona?
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 812
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: Kaf »

Strzelam seiwopurk 1, że nie wiesz, że \(\displaystyle{ \CC}\) oznacza nie zbiór liczb całkowitych, tylko zespolonych.
seiwopurk 1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 10 sty 2014, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: seiwopurk 1 »

To w takim razie jak wyznaczyć przykładowe zero zespolone funkcji dzeta?
Przecież musi istnieć jakiś wykres gdzie mógłbym widzieć chociaż na początku gdzie wartość wynosi zero.
I bartek118 czemu nagle wykres ma być czterowymiarowy? czemu nie mógłby być taki jaki zaproponowałem?
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 812
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: Kaf »

Pomyśl o tym, że \(\displaystyle{ \zeta(z)}\) może nie być rzeczywiste
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: bartek118 »

Nawet przeważnie nie jest
seiwopurk 1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 10 sty 2014, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: seiwopurk 1 »

I co w związku z tym? Prosiłem o waszą odpowiedź, przynajmniej w języku matematyki, bo właśnie przez takie fora internetowe nigdy nie znajdę tego czego szukam, bo każdy podaje mylący trop. Niby jak Riemann zauważył tą swoją funkcję! I co, nie może jedna współrzędna \(\displaystyle{ a=\zeta(z)}\) która ma wyniki zapisane liczbami zespolonymi i \(\displaystyle{ b,c}\) gdzie na \(\displaystyle{ b=Re= \frac{1}{2}}\) są miejsca zerowe?
Z twojej wypowiedzi wynika, że wiesz jak wygląda przykładowe zero zespolone!
Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, o 21:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przywrócenie postu z Kosza bez poprawek. Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: bartek118 »

Oto jak ją zauważył: ... iption.pdf
Ciągu dalszego nie rozumiem - nie jest po polsku
seiwopurk 1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 10 sty 2014, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: seiwopurk 1 »

Takie coś to sam bym znalazł w internecie i chciałbym zrozumieć wyliczone przykładowe zero zespolone!
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: bartek118 »

Proszę: ... 3-1e24.pdf
Oblicza się je numerycznie.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 812
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?

Post autor: Kaf »

Jeżeli mogę spytać, to po co Ci to seiwopurk 1?
ODPOWIEDZ