Jak wygląda wykres funkcji dzeta riemanna?
-
seiwopurk 1
- Użytkownik

Witam.
Jestem początkującym, więc proszę o odpowiedź, bo w internecie nie znajduję.
(1.) Chodzi o to jakie są osie współrzędnych funkcji dzeta Riemanna, taka że jedna pokazuje jej wartość. Bo nie rozumiem tego jak wygląda przykładowe zero zespolone(nietrywialne?) tej funkcji na wykresie oraz gdzie jest ta prosta \(\displaystyle{ R=\frac12}\).
(2.) Prosiłbym również o podanie razem z rozwiązaniem przykładowego zespolonego zera funkcji dzeta Riemanna. Chodzi mi o tę sławną hipotezę Riemanna
Dziękuje.
Jestem początkującym, więc proszę o odpowiedź, bo w internecie nie znajduję.
(1.) Chodzi o to jakie są osie współrzędnych funkcji dzeta Riemanna, taka że jedna pokazuje jej wartość. Bo nie rozumiem tego jak wygląda przykładowe zero zespolone(nietrywialne?) tej funkcji na wykresie oraz gdzie jest ta prosta \(\displaystyle{ R=\frac12}\).
(2.) Prosiłbym również o podanie razem z rozwiązaniem przykładowego zespolonego zera funkcji dzeta Riemanna. Chodzi mi o tę sławną hipotezę Riemanna
Dziękuje.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, o 19:55 przez seiwopurk 1, łącznie zmieniany 2 razy.
-
bartek118
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
(1) Funkcja ta jest określona na prawie całym \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) o wartościach w \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\), zatem wykres jest czterowymiarowy, a co za tym idzie - nie da się go ot tak narysować.
-
seiwopurk 1
- Użytkownik

A nie jest przypadkiem tak, że ma trzy współrzędne \(\displaystyle{ a,b,c: a=\zeta(z), b=Re, c=Im}\)?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, o 20:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
seiwopurk 1
- Użytkownik

Nie rozumiem, a gdzie tu część urojona? Chodzi mi o funkcje dzeta Riemanna.bartek118 pisze:(1) Funkcja ta jest określona na prawie całym \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) o wartościach w \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\), zatem wykres jest czterowymiarowy, a co za tym idzie - nie da się go ot tak narysować.
-
Kaf
- Użytkownik

Strzelam seiwopurk 1, że nie wiesz, że \(\displaystyle{ \CC}\) oznacza nie zbiór liczb całkowitych, tylko zespolonych.
-
seiwopurk 1
- Użytkownik

To w takim razie jak wyznaczyć przykładowe zero zespolone funkcji dzeta?
Przecież musi istnieć jakiś wykres gdzie mógłbym widzieć chociaż na początku gdzie wartość wynosi zero.
I bartek118 czemu nagle wykres ma być czterowymiarowy? czemu nie mógłby być taki jaki zaproponowałem?
Przecież musi istnieć jakiś wykres gdzie mógłbym widzieć chociaż na początku gdzie wartość wynosi zero.
I bartek118 czemu nagle wykres ma być czterowymiarowy? czemu nie mógłby być taki jaki zaproponowałem?
-
Kaf
- Użytkownik

Pomyśl o tym, że \(\displaystyle{ \zeta(z)}\) może nie być rzeczywiste
-
seiwopurk 1
- Użytkownik

I co w związku z tym? Prosiłem o waszą odpowiedź, przynajmniej w języku matematyki, bo właśnie przez takie fora internetowe nigdy nie znajdę tego czego szukam, bo każdy podaje mylący trop. Niby jak Riemann zauważył tą swoją funkcję! I co, nie może jedna współrzędna \(\displaystyle{ a=\zeta(z)}\) która ma wyniki zapisane liczbami zespolonymi i \(\displaystyle{ b,c}\) gdzie na \(\displaystyle{ b=Re= \frac{1}{2}}\) są miejsca zerowe?
Z twojej wypowiedzi wynika, że wiesz jak wygląda przykładowe zero zespolone!
Z twojej wypowiedzi wynika, że wiesz jak wygląda przykładowe zero zespolone!
Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, o 21:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przywrócenie postu z Kosza bez poprawek. Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Przywrócenie postu z Kosza bez poprawek. Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
seiwopurk 1
- Użytkownik

Takie coś to sam bym znalazł w internecie i chciałbym zrozumieć wyliczone przykładowe zero zespolone!