Miejsca zerowe funkcji dzeta
-
neron0308
- Użytkownik

- Posty: 181
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy
Miejsca zerowe funkcji dzeta
Czy znacie jakiś artykuł lub coś innego, gdzie jest opisane, w jaki sposób można wyznaczać miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ \zeta(s)= \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n ^{s} }}\)? Chodzi mi o zera trywialne i nietrywialne. Dużo się czyta o tej funkcji, ale nigdzie jeszcze nie widziałem sposobu wyznaczania tych miejsc zerowych.
Ostatnio zmieniony 9 sty 2014, o 18:40 przez neron0308, łącznie zmieniany 1 raz.
- leszczu450
- Użytkownik

- Posty: 4398
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Miejsca zerowe funkcji
neron0308, polecam film 353102.htm . Może dużo o tych miejscach zerowych nie ma, ale zawsze coś : )
-
neron0308
- Użytkownik

- Posty: 181
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy
Miejsca zerowe funkcji
leszczu450, film widziałem. bardzo ciekawy Polecam !
Jeśli dobrze widziałem w tej pracy z pdf są twierdzenia dotyczące zer funkcji dzeta Riemanna, ale nie widziałem sposobu na wyznaczenie \(\displaystyle{ y _{n}}\), jeśli miejsce zerowe ma postać \(\displaystyle{ z= \frac{1}{2} +iy _{n}}\).
Są może jakieś artykuły na ten temat?
Jeśli dobrze widziałem w tej pracy z pdf są twierdzenia dotyczące zer funkcji dzeta Riemanna, ale nie widziałem sposobu na wyznaczenie \(\displaystyle{ y _{n}}\), jeśli miejsce zerowe ma postać \(\displaystyle{ z= \frac{1}{2} +iy _{n}}\).
Są może jakieś artykuły na ten temat?
-
ad0803
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 23:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Miejsca zerowe funkcji dzeta
Też jestem ciekawy jak obliczać te zera. Podpinam się pod temat.
Może ktoś naprowadzi...
Może ktoś naprowadzi...
- smallares25
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mogilno
- Pomógł: 2 razy
Miejsca zerowe funkcji dzeta
Też nie wiem jak wyznacza się nietrywialnie miejsca zerowe funkcji dzeta Riemanna.
Wiem za to jak wyznacza się trywialne miejsca zerowe.
Wylicza się to według następującego wzoru:
\(\displaystyle{ \zeta \left( -n\right)= - \frac{B_{n+1}}{n+1}}\)
Gdzie: \(\displaystyle{ B_{n}}\) to liczby Bernoulliego
\(\displaystyle{ B_{n}=\left\{ 1;-\frac{1}{2};\frac{1}{6};0;-\frac{1}{30};0;\frac{1}{42};0;-\frac{1}{30};0;\frac{5}{66};0;\ldots\right\}}\)
Ponieważ nieparzyste liczby Bernoulliego od \(\displaystyle{ n=3}\) są zawsze równe zero, więc ujemne parzyste wartości funkcji dzeta są jej trywialnymi miejscami zerowymi. Np.:
\(\displaystyle{ \zeta \left( -2\right)=-\frac{B_{2+1}}{2+1}=-\frac{0}{3}=0}\)
Tak samo liczy się dla \(\displaystyle{ -4, -6,}\) itd.
To tyle co chciałem napisać.
Wiem za to jak wyznacza się trywialne miejsca zerowe.
Wylicza się to według następującego wzoru:
\(\displaystyle{ \zeta \left( -n\right)= - \frac{B_{n+1}}{n+1}}\)
Gdzie: \(\displaystyle{ B_{n}}\) to liczby Bernoulliego
\(\displaystyle{ B_{n}=\left\{ 1;-\frac{1}{2};\frac{1}{6};0;-\frac{1}{30};0;\frac{1}{42};0;-\frac{1}{30};0;\frac{5}{66};0;\ldots\right\}}\)
Ponieważ nieparzyste liczby Bernoulliego od \(\displaystyle{ n=3}\) są zawsze równe zero, więc ujemne parzyste wartości funkcji dzeta są jej trywialnymi miejscami zerowymi. Np.:
\(\displaystyle{ \zeta \left( -2\right)=-\frac{B_{2+1}}{2+1}=-\frac{0}{3}=0}\)
Tak samo liczy się dla \(\displaystyle{ -4, -6,}\) itd.
To tyle co chciałem napisać.
